Illustrasjonsfoto: AFP/ NOAH SEELAM
annonse
annonse

Regjeringspartnere Venstre og Frp ser nok en gang ulikt på ting.

– Jeg mener det er helt uakseptabelt at barn går 18–19 timer uten mat og drikke. Dette er rett og slett grov omsorgssvikt, sier Frps utdanningspolitiske talsperson Åshild Bruun-Gundersen til NTB.

Hun henviser til den muslimske høytiden Ramadan, hvor det er forbudt å ta til seg mat og drikke fra soloppgang til solnedgang.

annonse

– Jeg mener lærerne må følge med og gi beskjed til foreldrene om at det ikke er akseptabelt at barn ikke får spise eller drikke i løpet av en hel dag. Dersom ikke dette nytter, bør barnevernet kobles inn, fordi dette er omsorgssvikt, sier hun.

Utspillet avvises som det «reneste sprøyt», av Venstre-topp og muslim Abid Raja. Han henviser til religionsfriheten.

Forskning bekrefter

Men en ny studie bekrefter Bruun-Gundersens bekymring for barna. I en studie fra Israel viser det seg at risikoen for nyrestein og hjerneslag øker betydelig blant dem som faster under Ramadan. Ramadan-fastingen er ikke bra for helsen, ifølge forskere som fant en økt forekomst av nyresteiner og slag blant de som faster hver dag fra soloppgang til solnedgang, slik den islamske religionen krever. Det er Jerusalem Post som skriver dette.

annonse

“Det er en høy frekvens av pasienter som kommer til beredskapsrommet med nyresteiner, spesielt de to første ukene i Ramadan,” sier doktor Yiftah Sagi, en indremedisinsk spesialist ved Soroka University Medical Center i Beersheba til Jerusalem Post. Utbredelsen er 27% høyere enn når det ikke er Ramadan.

“Økt inntak av drikkevann i løpet av kveldstidene når det er tillatt, eller tillatelse fra leger og imamer til å drikke i løpet av fasten på grunn av helseproblemer, kan imidlertid redusere problemene med nyresteiner,” legger Sagi til.

Sten i urinveiene kan forårsake smerte og lidelse og kan til og med føre til kronisk nyreskade. De er også en vanlig årsak til henvisning til sykehus. Blant årsakene er ofte varme temperaturer og utilstrekkelig vannforbruk.

I løpet av studien utførte forskerne en daglig analyse av alle pasienter som ble henvist til Sorokas akuttavdeling mellom 2012 og 2015. Dataene ble justert for det daglige været og temperaturen.

Resett er ikke kjent med om Faktisk.no også jobber med å verifiserer denne saken.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon