OSLO 20110125. Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen vil innføre 18 års grense for bruk av solarium. Foto: Heiko Junge / Scanpix
annonse
annonse

Forskere og Kreftforeningen mener tiden kan være moden for et forbud mot solarium i Norge. Tøys, mener Solarieforeningen.

Statens strålevern leder for tiden arbeidet med en nasjonal UV- og hudkreftstrategi for å redusere hudkreft i Norge. Både forekomst og dødelighet av hudkreft har økt kraftig de siste årene. Etter det NTB kjenner til skal konsekvensene av ulike innstramninger, inkludert et fullstendig solarieforbud, være tiltak som muligens skal utredes og vurderes.

– Tiden er over­moden for et nasjonalt løft for å unngå alle tilfeller vi kan av denne forebyggbare kreftformen, og solarieforbud er absolutt et av tiltakene som må vurderes. Vi vet at solarium står for en ikke ubetydelig andel av føflekkrefttilfellene, og dette er jo noe det går an å regulere, sier Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen, til NTB.

annonse

I 2012 innførte Norge 18-årsgrense for solariebruk. I 2015 uttrykte Folkehelseinstituttet sterkt bekymring for økningen i føflekkreft og luftet ideen om at staten kunne vurdere et solarieforbud.

Fra 1. januar 2017 ble virksomheter som tilbyr soling i solarium, pålagt å ha et system for alderskontroll. Ifølge Statens strålevern går et samlet fagmiljø i Norge nå inn for ytterligere innstramninger og altså mulig forbud på lengre sikt.

Råd

annonse

Kreftforeningen fraråder generelt soling i solarium og slår fast at det er ikke noen trygg, nedre grense for hvor mye solarium man kan ta, derfor er det best å la være. De har flere studier som viser sammenheng mellom solariebruk og økt risiko for føflekkreft. Det er også internasjonal enighet om at enkelte risikogrupper helt bør holde seg unna solarium.

–For de fleste kommer solarium i tillegg til utesol. Det øker den totale mengden UV-stråler huden får og dermed også kreftrisikoen, sier Ryel.

Denne uka, på Hudkreftdagen, gjestet den anerkjente australske hudkreftforskeren Adele Green Kreftforeningen og gjentok sin anbefaling til Norge: Totalforbud mot solarium. Australia og Brasil er blant landene som har forbud.

Gyllen middelvei

Formann i Solarieforeningen, Ronny Rath Pedersen, blir oppgitt over ønsket om å legge ned næringen hans. Han mener hudkreftproblemet i Norge skyldes norske solingsvaner generelt og solingen utendørs spesielt og at det er dokumentert i Kreftforeningens egne undersøkelser.

– Uansett hva man driver med er det den gylne middelvei som bør gjelde i et folkehelseperspektiv – enten det er salt, surt eller søtt – og det samme gjelder for sol. Man må kunne gjøre det med moderasjon. Det er sannheten. Dette tøyset med forbud er tull, sier han.

annonse

Han mener Kreftforeningen og Statens strålevern viser til feilaktig og selektiv forskning.

– Tallene som legges fram, blir tatt ut av sammenheng. Dette er useriøst, det finnes ingen forskning som viser at solarium er kreftfremkallende. Jeg kan derimot vise dere forskning som viser de helsemessige fordelene, sier han.

Ryel i Kreftforeningen parerer med at de fleste av solariebransjens kunder er unge mennesker som ønsker brunfarge.

– Det er ingen helsemessige grunner til at denne kreftfremkallende tjenesten skal beholdes. Vi regner med at vi om noen år vil se tilbake med undring på at mange brukte solarium, på samme måte som vi i dag ser tilbake på hvordan det var med røyking overalt, sier hun.

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon