Hyppige pauser gjør deg mer produktiv, viser dansk forskning. Foto: Frank May / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

De som insisterer på å ta hyppige pauser på jobben, er slett ikke unnasluntrere, men blir derimot mer effektive, viser dansk forskning. 

Institutt for psykologi ved Københavns Universitet har undersøkt sammenhengen mellom pauser og produktivitet. Resultatet er i manges arbeideres øyne trolig oppløftende.

Om man ikke tar hyppige pauser, faller konsentrasjonen, kreativiteten og produktiviteten, og man får gjort mindre, konkluderer arbeids- og organisasjonspsykolog Janne Skakon.

Hjernen må hvile

Forskningen viser at en pause på 10 til 15 minutter hver halvannen time er optimalt dersom man vil gjenvinne konsentrasjonen.

Selv et par minutters pause, der man kikker ut av vinduet, kan imidlertid ha god effekt.

– Man trenger mulighet for å koble bort oppgaver som er kognitivt krevende, for så å vende tilbake med fornyet kraft. Hjernen må få mulighet til hvile og restitusjon, også for å unngå stress, sier Skakon.

– Når vi for eksempel arbeider med nye ting, oppleves oppgavene mer krevende, og vi har derfor bruk for pauser fordi vi raskere blir trøtte. Pauser hjelper oss til å holde fokus, finne løsninger og komme tilbake på sporet, sier hun.

Bort fra arbeidsplassen

Reiser seg man opp og forlater arbeidsplassen, blir konsentrasjonen ytterligere skjerpet, viser forskningen.

– Fysisk aktivitet øker blodsirkulasjonen og blodgjennomstrømmingen i hjernen, og det kan bidra til at vi ser ting på nye måter. Avbrekk bidrar til ideer og løsninger, sier Skakon.

Pauser i grønne omgivelser gir også større effekt, og en såkalt powernap, noen minutter med søvn, gjør underverk for konsentrasjonen.

Prioriterer man pauser sammen med kollegaer, gir det også mer trivsel, påpeker Skakon.

– Pausene kan skape sosialt lim på en arbeidsplass. Det sosiale samholdet øker, og det kan forebygge konflikter, sier Skakon.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]