Oversikt over Utøyakaia med Utøya og Tyrifjorden i bakgrunnen. Her skal det komme et nasjonalt minnested etter terrorangrepene 22. juli 2011. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
annonse
annonse

Et norsk-belgisk team vant konkurransen om hvem som skal forme det nasjonale minnestedet etter 22. juli på Utøyakaia i Hole i Buskerud.

Teamet har ikke levert forslag til løsning eller utforming av minnestedet.

– Utformingsfasen starter nå, og berørte parter skal involveres underveis i prosessen, opplyser Statsbygg.

annonse

Konkurransen om å få utforme og prosjektere minnestedet ble lyst ut i januar. Planleggingsfasen av minnestedet er forventet å vare fram til sommeren 2019.

– I teamet inngår Beate Hølmebakk og Per Tamsen, begge arkitekter fra Manthey Kula AS, den belgiske landskapsarkitekten Bas Smets fra Bureau Bas Smets og Mattias Ekmann, arkitekt og forsker innen minneteori, sier seniorarkitekt Mari Magnus i Statsbygg.

– Teamet består av sterke formgivere med evne til å se og bygge videre på stedlige kvaliteter og utvikle prosjekter i grenselandet mellom kunst og arkitektur, sier hun i en pressemelding.

annonse

Smets har blant annet formgitt et minnested etter terrorangrepet i Brussel.

AUF og naboer

Det er Statsbygg som skal drifte og forvalte minnestedet på Utøya. Statsbygg skal også inngå samarbeidsavtale med AUF om bruk og drift av Utøyakaia for øvrig. I oppdragsbrevet ble det presisert at Kommunal- og moderniseringsdepartementet legger til grunn at medvirkning og involvering av Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli, AUF, naboer og andre lokale interesser skal vektlegges og videreføres fra forrige fase.

juni i fjor ble det klart at det opprinnelige minnesmerket «Memory Wound» som den svenske kunstneren Jonas Dahlberg hadde utformet, ble vraket. Minnesmerket innebar at en odde på Sørbråten skulle kuttes i to.

Naboene ved Utstranda gikk til sak mot staten over plasseringen, og i fjor sommer grep daværende kommunalminister Jan Tore Sanner (H) inn og bestemte at det i stedet skal lages et minnested ved Utøykaia.

Også Dahlbergs planlagte minnesmerke i regjeringskvartalet ble stanset.

Midlertidig minnesmerke ved Høyblokka

Tall fra Koro (Kunst i offentlige rom) viser at minnesmerkene som aldri ble noe av, har kostet staten 13,8 millioner kroner, skrev Dagbladet før jul.

annonse

Kommunal- og moderniseringsdepartementet ga i januar Statsbygg i oppdrag å fullføre arbeidet med det midlertidige 22. juli-minnesmerket ved Høyblokka i regjeringskvartalet som skal være ferdig til 22. juli i sommer.

Statsbygg har engasjert 3RW arkitekter til å utforme minnestedet, som er samme selskap som står bak minnestedet på Utøya.

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon