Partene i statsoppgjøret møtes til mekling hos Riksmekleren etter at LO Stat, Unio og YS brøt forhandlingene med staten i slutten av april. På høyre side av bordet sitter statens personaldirektør Gisle Norheim mens på venstre side sitter Forhandlingsutvalet bestående av Pål Arnesen (YS Stat), Petter Aaslestad (Unio stat), Egil Andre Aas (LO Stat) og Anders Kvam (Akademikerne). Nærmest sitter mekler Dag Stousland. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

YS Stat, LO Stat og Unio har sagt ja til meklingsforslaget i lønnsoppgjøret med staten, ifølge VG. Akademikerne har ikke avgjort hva de vil gjøre.
YS Stat, LO Stat, Unio, Akademikerne og representanter fra staten hadde frist til midnatt natt til torsdag med å bli enige, men fortsatte på overtid.

Overfor VG bekrefter sentrale kilder torsdag formiddag at YS Stat, LO Stat, og Unio har sagt ja til meklingsfremlegget.

Til NTB opplyser Helge Kvandal i Akademikerne at forbundet fortsatt mekler.

Den forrige formelle orienteringen om framdriften ble gitt av mekler Richard Saue ved 21-tiden onsdag kveld. Over 13 timer senere meldte VG om enigheten.

Departementer, direktorater og etater
Forhandlingene har omfattet 6.000 ansatte. YS Stat varslet i utgangspunktet at streiken ville begynne klokken 6 dersom det ikke ble oppnådd enighet.
De fire organisasjonene hadde varslet at hele 77.000 statsansatte kunne bli tatt ut i streik dersom en eventuell konflikt skulle vedvare. I første omfattet det 4.000 medlemmer i LO Stat, 1.100 medlemmer i Unio, 814 medlemmer i Akademikerne og 300 YS-medlemmer.

LO Stat ville ha konsentrert seg særlig om Oslo og Trondheim, der en rekke ansatte ved de to byenes Nav-kontorer og skattekontorer ville ha blitt tatt ut i streik. I tillegg ville Oslo fengsel og Trondheim fengsel, samt restaureringen av Nidaros domkirke ha blitt rammet. Uttaket omfattet også ansatte i alle departementene og en rekke underliggende direktorater og etater.

Eksamen kunne ha røket
Unio ville ta ut 1.100 medlemmer i sitt første streikeuttak, og ni av landets universiteter og høgskoler kunne ha bli tatt ut – noe som kan gjøre at mange studenter kunne risikere ikke å få avlagt eksamen.
Dette gjaldt Universitetet i Agder, Høgskolen i innlandet, Oslo Met – storbyuniversitetet, Universitetet i Oslo, Universitetet i Stavanger, Universitetet i Tromsø–Norges arktiske universitet, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet NTNU, Høgskulen på Vestlandet (Bergen) og Universitetet i Bergen.

Kan ramme politiet og Forsvaret
Ifølge NRK har Akademikerne varslet uttak av ansatte i Landbruksdirektoratet, Miljødirektoratet, Mattilsynet, Nav, politiet, Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon (DSS) og Forsvaret.
LO, YS og Unio brøt forhandlingene 29. april og begrunnet det med at staten ville gi det de mente var en for stor andel av potten til lokal fordeling og at tilbudet ikke var godt nok til å redusere lønnsgapet mellom kvinner og menn.

Akademikerne, som har sin egen tariffavtale med staten, forhandlet videre i ytterligere to dager, før de også brøt. Der var hovedbegrunnelsen at den økonomiske rammen ikke var god nok, og at de ikke fikk gjennom tilstrekkelige endringer på andre områder i tariffavtalen, som spørsmål knyttet til sosiale bestemmelser, opplæringsmidler og pensjon.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]