Justisminister Tor Mikkel Wara (Frp). Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Justisdepartementet vil utvide foreldelsesfristen ved overgrep mot barn. Grunnen er at kortere frister i den nye straffeloven kan ha hatt uheldige konsekvenser.

Dette er ett av forslagene til endringer i straffeloven og andre lover som i dag sendes på høring. I høringsnotatet foreslås det også å utvide fristene for visse andre lovbrudd.

Departementet begrunner forslaget med at det ved slike lovbrudd ofte kan dreie seg om handlinger som fornærmede ikke ser seg i stand til å fortelle om før det har gått noe tid. De gjeldende fristene vil derfor kunne gjøre det vanskelig å avdekke slike handlinger før straffansvaret er foreldet.

– Den nye straffeloven er et resultat av et stort arbeid som har pågått over mange år, og overgangen til en ny lov har i hovedsak vært vellykket. Straffeloven er en av de viktigste lovene i en rettsstat, og den påvirker livet til mange mennesker, sier justisminister Tor Mikkel Wara (Frp).

Høringen er en oppfølgning av den nye straffeloven, som trådte i kraft 1. oktober 2015. Ikraftsettelsen av den nye straffeloven medførte behov for en rekke lovendringer i straffeloven og andre lover. Det var likevel ikke anledning til å følge opp alt i forbindelse med ikraftsettelsen.

De siste par årene har man dessuten høstet en del erfaringer med loven, noe som også kan gi grunnlag for å vurdere enkelte lovendringer.

Videre foreslår høringsnotatet blant annet endringer som tar sikte på å bedre mulighetene til å straffe korrupsjon med forgreninger til utlandet.

Høringsfristen er satt til 10. september.

(©NTB)

[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]