Irlands statsminister Leo Varadkar, som har ledet an i ja-kampanjen for å liberalisere Irlands strenge abortlov, venter på å få avgi sin stemme i et stemmelokale fredag formiddag. Foto: Niall Carson / AP / NTB scanpix
annonse

Utfallet av folkeavstemningen er uvisst, men meningsmålinger de siste dagene har vist at ja-siden, under ledelse av statsminister Leo Varadkar, har økt sitt forsprang og ligger an til å vinne.

annonse
annonse

Rundt 20 prosent av de 3,2 millioner som har registrert seg som velgere foran folkeavstemningen, er imidlertid fortsatt på vippen.

Døde etter abortnekt

Et irsk grunnlovstillegg fra 1983 sidestiller gravide og fostres rett til liv, noe som i praksis har gjort det umulig å få innvilget abort. Gravide som velger å ta abort risikerer fengsel i inntil 14 år. I 2013 ble likevel loven myket opp til å tillate abort dersom morens liv står i fare. Det skjedde etter at en gravid kvinne døde etter å ha blitt nektet abort.

annonse
annonse

Abortforbudet i Irland har gjort at flere tusen kvinner hvert år reiser til nabolandet Storbritannia for å få tatt abort. De siste årene har det også vært en økning i antallet kvinner som kjøper abortpiller på internett.

Resultatet er ventet lørdag

Valglokalene stenger fredag klokken 19 norsk tid. Resultatet er ventet lørdag ettermiddag eller kveld.

Dersom ja-siden vinner, har Varadkar lovet å legge fram en ny lov om fri abort fram til 12. uke av svangerskapet.

Irland har tradisjonelt vært ett av Europas mest religiøse land, men den katolske kirkens innflytelse i landet har blitt kraftig svekket de siste årene etter en rekke barneovergrepsskandaler. For tre år siden stemte irene også for å tillate likekjønnet ekteskap, noe som ble sett på som en enorm omveltning.

NTB-AFP-DPA-AP

(©NTB)

[email protected]

Google har blokkert alle annonsene på Resett.
Vi trenger din hjelp for å overleve!

kr.
Velg betalingsmetode
Personelig informasjon

Totalt bidrag: kr. 200,00 One Time

Du kan også støtte oss på Vipps nummer 124526.

Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.

SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du her.Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.