Irlands statsminister Leo Varadkar, som har ledet an i ja-kampanjen for å liberalisere Irlands strenge abortlov, venter på å få avgi sin stemme i et stemmelokale fredag formiddag. Foto: Niall Carson / AP / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Utfallet av folkeavstemningen er uvisst, men meningsmålinger de siste dagene har vist at ja-siden, under ledelse av statsminister Leo Varadkar, har økt sitt forsprang og ligger an til å vinne.

Rundt 20 prosent av de 3,2 millioner som har registrert seg som velgere foran folkeavstemningen, er imidlertid fortsatt på vippen.

Døde etter abortnekt

Et irsk grunnlovstillegg fra 1983 sidestiller gravide og fostres rett til liv, noe som i praksis har gjort det umulig å få innvilget abort. Gravide som velger å ta abort risikerer fengsel i inntil 14 år. I 2013 ble likevel loven myket opp til å tillate abort dersom morens liv står i fare. Det skjedde etter at en gravid kvinne døde etter å ha blitt nektet abort.

Abortforbudet i Irland har gjort at flere tusen kvinner hvert år reiser til nabolandet Storbritannia for å få tatt abort. De siste årene har det også vært en økning i antallet kvinner som kjøper abortpiller på internett.

Resultatet er ventet lørdag

Valglokalene stenger fredag klokken 19 norsk tid. Resultatet er ventet lørdag ettermiddag eller kveld.

Dersom ja-siden vinner, har Varadkar lovet å legge fram en ny lov om fri abort fram til 12. uke av svangerskapet.

Irland har tradisjonelt vært ett av Europas mest religiøse land, men den katolske kirkens innflytelse i landet har blitt kraftig svekket de siste årene etter en rekke barneovergrepsskandaler. For tre år siden stemte irene også for å tillate likekjønnet ekteskap, noe som ble sett på som en enorm omveltning.

NTB-AFP-DPA-AP

(©NTB)

[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]