Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

Israelske myndigheter anklager EU for å støtte organisasjoner som kan knyttes til terror, eller som støtter boikott av Israel, blant dem Norsk Folkehjelp.

Israel offentliggjorde fredag en liste over europeiske og palestinske organisasjoner som de hevder støtter den internasjonale BDS-bevegelsen, eller som kan knyttes til militante grupper.

BDS-bevegelsen går inn for å boikotte og sanksjonere Israel, samt for å trekke eventuelle investeringer for å presse landet til å etterleve FNs krav om tilbaketrekning fra de okkuperte, palestinske områdene.

Blant organisasjonene på den israelske lista er Norsk Folkehjelp, som i forrige måned inngikk et forlik med amerikanske myndigheter om å betale drøyt 16 millioner kroner i bot.

Bestrider

Bakgrunnen for forliket i USA var en anklage fra Zionist Advocacy Center i New York, som hevdet at Norsk Folkehjelp støttet Hamas ved å finansiere kurs i menneskerettigheter og demokrati for ungdom på Gazastripen.

Hjelpeorganisasjonen bestred dette, men har som mottaker av amerikansk støtte forpliktet seg til ikke å samarbeide med noen som står på USAs terrorliste. For å slippe en kostbar rettsrunde i USA, valgte Norsk Folkehjelp derfor å inngå forlik.

Israel krever nå at EU stanser all støtte til Norsk Folkehjelp og de øvrige organisasjonene på lista, som de hevder til sammen fikk nærmere 50 millioner kroner i EU-støtte i 2016.

– Den israelske stat forventer at EU håndterer dette i full åpenhet og avslører omfanget av sin økonomiske støtte til organisasjoner som har bånd til terror og som fremmer boikott av Israel, heter det i henvendelsen fra israelske myndigheter.

Surrealistiske anklager

Norsk Folkehjelp reagerer sterkt på de israelske anklagene om terrorstøtte.

– EU-støtten vi får er i stor grad øremerket minerydding, noe Israel åpenbart ikke vil at vi skal drive med, sier Norsk Folkehjelps generalsekretær Henriette Killi Westhrin.

Anklagene om terrorstøtte på bakgrunn av kurs i menneskerettigheter og demokratibygging på Gazastripen finner hun nærmest surrealistiske.

– Vi jobber med terrorens ofre hver eneste dag og noe av kjernen i vårt arbeid er å bekjempe terror og fremme folkeretten, sier hun til NTB.

Går ikke inn for boikott

Norsk Folkehjelp går heller ikke inn for boikott av Israel, fastholder Westhrin.

– Norsk Folkehjelp jobber for at folkeretten og menneskerettighetene skal respekteres. Det er imidlertid bekymringsfullt at organisasjoner som går inn for boikott av Israel kriminaliseres og nektes adgang til Palestina. Dette er i strid med grunnleggende prinsipper om organisasjons- og talefrihet, sier hun.

– Israel har vært åpne på at de nå fører en aggressiv og koordinert kampanje mot organisasjoner som er kritiske til okkupasjonen. De falske anklagene som har kommet mot Norsk Folkehjelp fra israelske myndigheter, viser at det blir stadig mer krevende å jobbe for grunnleggende menneskerettigheter og folkerett, sier Westhrin.

(©NTB)

[email protected]