Kriminaltekniker Gøran Dyvesveen sier det er blitt vanligere å bygge om knallpistoler slik at de kan brukes med skarp ammunisjon. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Hjemmelagde håndvåpen dukker stadig opp i kriminalsaker over hele landet. De er like originale våpen, og politiet ønsker strengere regulering av markedet.

– De er veldig like originale våpen. Med det blotte øye kan man nesten ikke se forskjell. De er enkle å skaffe, og de er lette å gjøre om på. Det er svært urovekkende, sier politioverbetjent Gøran Dyvesveen til NRK.

Han jobber ved kriminalteknisk avdeling hos Kripos i Oslo, som er det eneste våpenlaboratoriet i Norge.

– Dette er våpen som opprinnelig er laget kun for å gi et lydsignal. Det blir mer og mer vanlig at disse bygges om, så man kan avfyre skudd med skarp ammunisjon, forteller han.

Politiet i Oslo ønsker at kjøp og salg av knallvåpen skal reguleres strengere.

– Konverterte knallvåpen er populære til «engangsbruk» der man skal skyte noen, og deretter kaste fra seg våpenet, forteller Anders Rasch-Olsen, seksjonsleder for spesielle operasjoner ved Felles enhet for etterforskning og etterretning.

Knallvåpen kan blant annet bestilles på nettet, og eierskapet er vanskelig å spore, siden de ikke registreres. De er også mye billigere enn originale skytevåpen.

Rasch-Olsen sier et omgjort våpen ikke kan gjøre like stor skade som et ekte våpen, men de er farlige på kortere avstander.

Politiet i Oslo har beslaglagt rundt 50 knallvåpen de siste tre årene, hvorav cirka halvparten er bygd om til funksjonelle håndvåpen. Hittil i år er det beslaglagt rundt fem slike våpen i Oslo.

(©NTB)