Kriminaltekniker Gøran Dyvesveen sier det er blitt vanligere å bygge om knallpistoler slik at de kan brukes med skarp ammunisjon. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
annonse

Hjemmelagde håndvåpen dukker stadig opp i kriminalsaker over hele landet. De er like originale våpen, og politiet ønsker strengere regulering av markedet.

annonse

– De er veldig like originale våpen. Med det blotte øye kan man nesten ikke se forskjell. De er enkle å skaffe, og de er lette å gjøre om på. Det er svært urovekkende, sier politioverbetjent Gøran Dyvesveen til NRK.

annonse

Han jobber ved kriminalteknisk avdeling hos Kripos i Oslo, som er det eneste våpenlaboratoriet i Norge.

– Dette er våpen som opprinnelig er laget kun for å gi et lydsignal. Det blir mer og mer vanlig at disse bygges om, så man kan avfyre skudd med skarp ammunisjon, forteller han.

annonse
annonse

Politiet i Oslo ønsker at kjøp og salg av knallvåpen skal reguleres strengere.

– Konverterte knallvåpen er populære til «engangsbruk» der man skal skyte noen, og deretter kaste fra seg våpenet, forteller Anders Rasch-Olsen, seksjonsleder for spesielle operasjoner ved Felles enhet for etterforskning og etterretning.

Knallvåpen kan blant annet bestilles på nettet, og eierskapet er vanskelig å spore, siden de ikke registreres. De er også mye billigere enn originale skytevåpen.

Rasch-Olsen sier et omgjort våpen ikke kan gjøre like stor skade som et ekte våpen, men de er farlige på kortere avstander.

Politiet i Oslo har beslaglagt rundt 50 knallvåpen de siste tre årene, hvorav cirka halvparten er bygd om til funksjonelle håndvåpen. Hittil i år er det beslaglagt rundt fem slike våpen i Oslo.

(©NTB)

Google har blokkert alle annonsene på Resett.
Vi trenger din hjelp for å overleve!

kr.
Velg betalingsmetode
Personelig informasjon

Totalt bidrag: kr. 200,00 One Time

Du kan også støtte oss på Vipps nummer 124526.

Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.

SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du her.Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.