Kriminaltekniker Gøran Dyvesveen sier det er blitt vanligere å bygge om knallpistoler slik at de kan brukes med skarp ammunisjon. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Del saken
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  

Hjemmelagde håndvåpen dukker stadig opp i kriminalsaker over hele landet. De er like originale våpen, og politiet ønsker strengere regulering av markedet.

– De er veldig like originale våpen. Med det blotte øye kan man nesten ikke se forskjell. De er enkle å skaffe, og de er lette å gjøre om på. Det er svært urovekkende, sier politioverbetjent Gøran Dyvesveen til NRK.

Han jobber ved kriminalteknisk avdeling hos Kripos i Oslo, som er det eneste våpenlaboratoriet i Norge.

– Dette er våpen som opprinnelig er laget kun for å gi et lydsignal. Det blir mer og mer vanlig at disse bygges om, så man kan avfyre skudd med skarp ammunisjon, forteller han.

Politiet i Oslo ønsker at kjøp og salg av knallvåpen skal reguleres strengere.

– Konverterte knallvåpen er populære til «engangsbruk» der man skal skyte noen, og deretter kaste fra seg våpenet, forteller Anders Rasch-Olsen, seksjonsleder for spesielle operasjoner ved Felles enhet for etterforskning og etterretning.

Knallvåpen kan blant annet bestilles på nettet, og eierskapet er vanskelig å spore, siden de ikke registreres. De er også mye billigere enn originale skytevåpen.

Rasch-Olsen sier et omgjort våpen ikke kan gjøre like stor skade som et ekte våpen, men de er farlige på kortere avstander.

Politiet i Oslo har beslaglagt rundt 50 knallvåpen de siste tre årene, hvorav cirka halvparten er bygd om til funksjonelle håndvåpen. Hittil i år er det beslaglagt rundt fem slike våpen i Oslo.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]