Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
annonse

Etter tre utsettelser skal rettssaken mot mulla Krekar starte i den italienske byen Bolzano mandag. Men Krekar har fremdeles ikke fått noen formell innkalling.

annonse
annonse

Mulla Krekar har siden 2015 vært siktet i en omfattende sak som gjelder opprullingen av et angivelig terrornettverk i Italia. Norge var på nippet til å utlevere den omdiskuterte mullaen da Italia overraskende trakk utleveringsbegjæringen høsten 2016.

annonse

Krekar er nå tiltalt sammen med fem andre menn som også etter planen skal stilles for retten mandag. Men Krekar har ikke fått noe informasjon om saken få dager før retten skal settes. Krekar har ingen reisedokumenter og kan ikke lovlig forlate Norge.

–De har ennå ikke forkynt tiltale, innkalling eller bevisoppgave for ham, sier Krekars norske advokat, Brynjar Meling, til NTB.

annonse

Ønsker du å bidra til å holde Resett gående?

Tegn medlemskap eller Støtt oss med et enkeltbeløp
Lokal forsvarer

Mulla Krekar, eller Najmuddin Faraj Ahmad, som han egentlig heter, har også fått oppnevnt en lokal, italiensk forsvarer. Advokat Enrica Franzini vil representere Krekar under rettssaken.

– Nå skal alt være klart, og det blir ingen ny utsettelse. Saken skal gå som planlagt 28. mai, uttalte Franzini til Nettavisen i slutten av mars.

Franzini har ikke svart på henvendelser fra NTB i forkant av rettssaken.

Høyesterett

Mens Krekar fremdeles befinner seg i Norge, er en annen av de seks tiltalte fengslet i Storbritannia, hvor han soner en dom for de samme forholdene som han er tiltalt for i Italia, skriver den italienske avisen Corriere dell’ Alto Adige. Et spørsmål som kan være aktuelt for retten mandag, er om han skal kreves utlevert til Italia, eller om han ikke skal bli omfattet av saken.

Krekar, ble i november 2015 pågrepet i Norge i en koordinert aksjon bestilt av italiensk politi. Italienske myndigheter hevder Krekar leder et terrornettverk kalt Rawti Shax med tilknytning til Den islamske staten (IS).

Fire av de øvrige tiltalte i gruppen fikk 15. mai avgjort sine saker av den regionale høyesteretten. De fikk dommer fra fire til seks års fengsel, en opprettholdelse av dommene fra lavere rettsinstans. De vil videre bli utvist fra Italia så fort dommene er sonet, den første kan bli løslatt allerede neste år.

Oversoning

Blant de tiltalte er også en 39 år gammel norskiraker bosatt i Fredrikstad og en 43 år gammel iraker bosatt i Drammen.

Oslo tingrett fastslo 29. juni 2016 at vilkårene for utlevering av Krekar til Italia var til stede, og dette ble stadfestet av både lagmannsretten og Høyesterett. Men Italia trakk tilbake utleveringsbegjæringen, en årsak kan være at de fryktet at varetektsfengsling under en langvarig rettssak kan føre til oversoning.

Krekar kom til Norge som kvoteflyktning i 1991 og er vedtatt varig utvist av hensyn til rikets sikkerhet, men kan ikke sendes til Irak, der han risikerer tortur og henrettelse.

(©NTB)

[email protected]

Google har blokkert alle annonser på Resett
Vi trenger din hjelp for å overleve

Støtt oss ved å tegne medlemskap her
Betal til kontonummer 1503.94.12826 eller
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
PayPal Logo

Du kan støtte Resett på Vipps nummer 124526

Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.