Illustrasjonsbilde. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
annonse

I en tid preget av store kulturelle endringer og tvil, bør vi fokusere mer på hvordan vi kan beholde det allerede sekulariserte samfunnet. I middelalderen var det kristendommen som utgjorde den trygge rammen for folk, og dette behovet for religion blir stadig tatt inn igjen med nye innvandrere med sterk religiøs tilhørighet.

annonse

I Norge har religion mer eller mindre mistet sin makt, og gamle livsidealer har på mange måter mistet sin makt. Denne formen for sekularisme er ikke antireligiøs da den kun ønsker å holde religion vekk fra politikk. Vi styres av rasjonelle menneskelagde lover og regler og ikke overtro og religiøse dogmer.

annonse
Reklame fra Resett butikken

 Religionsfrihet og trosfrihet

Religionsfrihet gir rom for religionsutøvelse som hijab, særkrav om bønn i arbeidstiden, matvaner og lite nøytrale arbeidsuniformer og en rekke andre krav. Omskjæring er et av særkravene muslimer og jøder har der kjønnslemlestelse legitimeres med religionsfrihet.

annonse
Reklame

Den friheten bruker de til å tvinge sine religiøse overbevisninger på sine barn, og ordet frihet mister sin betydning. Trosfriheten gir individet retten til å tro på hva de ønsker, men ikke på bekostning av andre. Og barn som utsettes for indoktrinering har ikke religionsfrihet, men underkaster seg foreldrenes tro.

Sekularismen har gjort plass for individualismen, der mennesket ikke lenger må definere seg som en del av gruppen, klanen, slekta eller sekten. Dette er dessverre stadig i endring med økt innvandring der klankultur møter sekularismen og kulturkrasj oppstår. Moderniseringen har ført til at vi har blitt fornuftige uten den religiøse delen. Individet endrer seg i takt med samfunnet og det er det som kjennetegner vårt sekulariserte og moderne samfunn. Hijab og nikab i bybildene gjør noe med denne endringen nettopp fordi denne type religionsutøvelse er i strid med endringen sekularismen har ført til.

Mangfoldet trenger ikke måles i synlige religiøse påbudt

Vi får et trygt og godt samfunn for alle ulike etnisiteter, med forskjellige livssyn og politisk ståsted kun hvis vi klarer å bli enige om de sekulære verdiene det norske samfunnet har lange tradisjoner med. Det er kun ved å verne om likestilling, likeverd og ytringsfrihet at vi kan samles til et varmere samfunn. Men å knele for ideologi forkledd som religion og blindt akseptere kvinneundertrykkende plagg, kjønnssegresjon og synlig forskjellsbehandling, går imot alle disse verdiene mange før oss har kjempet for.

Et sekularisert samfunn der religion noe er privat, praktisert av selvstendige voksne mennesker som i tillegg har valgt sin tro er helt i orden. Flere av de humanitære verdiene vi i dag nyter godt av er bygd på kristne verdier som likhet, solidaritet og rettferdighet, og de har fungert som godt grunnlag for et harmonisk og etablert samfunn. Det er verdier som forener oss med felles identitet, og verdier vi alle bør ta vare på som fellesverdier.

Sekulær Allianse

Foto: Sekulær Allianse

Jeg er derfor stolt over å være en av stifterne av Sekulær Allianse. Vi ønsker å samle alle som deler våre verdier, bekymringer og kompromissløse tilnærming. Vi kommer til å arbeide aktivt for å fremme sekularismens prinsipper ved å spre informasjon, delta i debatter, og tydelig bekjempe promotering av illiberale ideologier som avviser frihetsverdiene. Og det gjelder uansett om det er forkledd som religion eller politisk ekstremisme.

 

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du ved å trykke her.


Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.