Krimteknikere gjorde undersøkelser på brygga på Nakholmen i Oslo etter at en 58 år gammel mann ble funnet død. Da var 28-åringen allerede pågrepet og siktet for drap. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
annonse
annonse

28-åringen som er tiltalt for drapet på en 59 år gammel mann på Nakholmen i Oslo i fjor, ble vurdert som for frisk til å tvangsinnlegges få dager før drapet.

Det skriver Dagbladet, som har fått innsyn i tilsynssaken mot Legevakten i Asker og Bærum.

Den drapstiltalte 28-åringen ble overført til psykiatrisk sykehus umiddelbart etter å ha samtykket til varetektsfengsling da han ble pågrepet av politiet sent onsdag 13. september i fjor.

annonse

Ifølge tiltalen, som ble tatt ut denne uken, ble den 58 år gamle mannen tilfeldig offer for blind vold av tiltalte. Litaueren skal ha slått og sparket fornærmede mens han lå nede, før han slo ham med en spade og en søppeldunk av metall. 58-åringen døde på stedet.

Tre dager før drapet var 28-åringen så utagerende at venner av ham tok ham med til legevakt for å få ham tvangsinnlagt, ifølge Dagbladet. Der vurderte legen ham som for frisk til å tvangsinnlegges.

Hendelsen fant sted kort tid etter at endringene i loven om psykisk helsevern ble innført 1. september i fjor. Med den nye loven er det ikke lenger lov å tvangsinnlegge noen så lenge de har det lovteksten kaller «samtykkekompetanse».

Unntaket er om pasienten er til fare for eget eller andres liv, hvilket legevakten vurderte den nå drapstiltalte mannen til ikke å være.

annonse

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon