Krimteknikere gjorde undersøkelser på brygga på Nakholmen i Oslo etter at en 58 år gammel mann ble funnet død. Da var 28-åringen allerede pågrepet og siktet for drap. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

28-åringen som er tiltalt for drapet på en 59 år gammel mann på Nakholmen i Oslo i fjor, ble vurdert som for frisk til å tvangsinnlegges få dager før drapet.

annonse

Det skriver Dagbladet, som har fått innsyn i tilsynssaken mot Legevakten i Asker og Bærum.

Den drapstiltalte 28-åringen ble overført til psykiatrisk sykehus umiddelbart etter å ha samtykket til varetektsfengsling da han ble pågrepet av politiet sent onsdag 13. september i fjor.

Ifølge tiltalen, som ble tatt ut denne uken, ble den 58 år gamle mannen tilfeldig offer for blind vold av tiltalte. Litaueren skal ha slått og sparket fornærmede mens han lå nede, før han slo ham med en spade og en søppeldunk av metall. 58-åringen døde på stedet.

Tre dager før drapet var 28-åringen så utagerende at venner av ham tok ham med til legevakt for å få ham tvangsinnlagt, ifølge Dagbladet. Der vurderte legen ham som for frisk til å tvangsinnlegges.

Hendelsen fant sted kort tid etter at endringene i loven om psykisk helsevern ble innført 1. september i fjor. Med den nye loven er det ikke lenger lov å tvangsinnlegge noen så lenge de har det lovteksten kaller «samtykkekompetanse».

Unntaket er om pasienten er til fare for eget eller andres liv, hvilket legevakten vurderte den nå drapstiltalte mannen til ikke å være.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.