Kravet om en folkeavstemning seilte for alvor opp i 2012 etter at Savita Halappanavar ble nektet abort og døde av blodforgiftning etter at fosteret døde i magen hennes. Her legger en kvinne ned blomster foran et veggmaleri av Halappanavar. Foto: Niall Carson / PA / AP / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

To valgdagsmålinger viser overveldende flertall for å fjerne grunnlovstillegget om å forby abort i Irland.

– Takk til alle som stemte i dag. Demokratiet i aksjon. Det ser ut som vi blir historiske i morgen, skrev statsminister Leo Varadkar, som leder an ja-kampanjen, etter at målingene ble offentliggjort.

Fredag gikk irene til urnene for å stemme over Europas strengeste abortlov.

 

Klart flertall
Etter at valglokalene stengte klokken 23, kom valgdagsmålingene som viste at et stort flertall vil endre det irske grunnlovstillegget fra 1983.

I målingen utført for Irish Times av Ipsos/MRBI stemte 68 prosent for å fjerne abortloven. 32 prosent stemte imot. 4.000 velgere ble intervjuet da de forlot valglokalene fredag. Svarene ble samlet ved 160 forskjellige lokaler.

Det var stor valgdeltakelse over hele landet, ifølge avisen. Det ble meldt om køer utenfor valglokalene allerede før de åpnet klokken 7 fredag morgen.

 

Uventet resultat
Til tross for at de fleste målinger på forhånd viser seier til ja-siden, var det ikke ventet et slikt overveldende flertall, ifølge avisen. I hovedstaden Dublin stemte 77 av de spurte ja til å fjerne loven.

Ifølge avisens måling stemte 70 prosent av kvinnene ja, og 30 stemte imot. Blant unge velgere mellom 18 og 24 år var det et overveldende flertall på 87 prosent for å fjerne loven.

Også TV-stasjonen RTE s måling, viser et overveldende flertall på 69,4 prosent. Av de 3.800 velgerne som ble spurt, stemte 30,6 prosent nei.

 

Tar abort i nabolandet
Grunnlovstillegget sidestiller gravide og fostres rett til liv, noe som i praksis har gjort det umulig å få innvilget abort.

Den strenge abortloven har ført til at flere tusen kvinner hvert år reiser til nabolandet Storbritannia for å få tatt abort. Gravide i Irland som velger å ta abort risikerer fengsel i inntil 14 år. De siste årene har det vært en økning i antallet kvinner som kjøper abortpiller på internett.

Stemmetellingen begynner lørdag morgen klokken 9 lokal tid. Det endelige resultatet er ventet lørdag ettermiddag.

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]