Skuespiller Sylvester Stallone ærer benådelsen av den første svarte tungvektsmester i boksing, Jack Johnson, med en knyttet neve og blikket rettet opp. Den tidligere britiske bokse mester, Lennox Lewis, står ved siden av og ser på president Donald Trump som nettopp har lest opp den posthume benådelsen. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque
Del saken
 • 422
 •  
 •  
 •  
 •  

Presidenten i USA, Donald Trump, har posthumt benådet Jack Johnson, verdens første svarte tungvektsmester i boksing.

I 1912 ble Johnson fengslet i 10 måneder for brudd på en lov som omhandlet umoralsk omgang med en hvit kvinne fra en annen stat. Johnson gjorde ikke noe annet enn å reise over grensen med sin hvite kjæreste. Dommen hadde åpenbare rasistiske undertoner, men ingen president hadde altså gjort noe med dette før nå.

To år tidligere hadde Johnson blitt verdensmester i tungvekt, etter å ha knocket ut den hvite verdensmesteren James J. Jeffries i den femte runden. Bataljen ble omtalt som århundrets kamp.

– Jeg tar dette veldig rettferdige skrittet, mener jeg, til å korrigere en feil som skjedde i vår historie og samtidig hylle en legendarisk bokser, sa Trump på torsdag den 24 mai.

Det hele skjedde under en sermoni i Det Hvite Hus sitt ovale rom, og hvor prominente gjester som skuespiller Sylvester Stallone, WBC mester i boksing, Deontay Wilder og den gamle britiske bokseren Lennox Lewis, var tilstede.

President Trump ville gjerne kreditere benådelsen av Johnson til Stallone. Skuespilleren som er en venn av presidenten, hadde i en telefonsamtale gjort Trump oppmerksom på denne urettferdigheten i amerikansk historie.

Lennox Lewis uttalte at Johnson hadde vært en inspirasjon for ham selv, og Stallone sa at hans rollefigur i Rocky filmene, «Apollo Creed», var basert på Johnson.

– Dette var på tide, sa Stallone.

Donald Trump, som er personlig interessert i boksing, og som på 90 tallet arrangerte flere store kamper på sitt hotell, var i et strålende humør og hadde WBC beltet til Wilder foran seg når han leste opp benådningen.

Den republikanske senatoren John McCain, som ofte er i tottene på Trump, hadde ingenting annet enn ros å komme med på torsdag:

– Jeg applauderer president Trump for posthumt å benåde bokse legenden Jack Johnson, som fikk sitt ettermæle ødelagt av en rasistisk domsavgjørelse, sa McCain i en twitter melding.

Han fortsatte:

– I årevis har kongressen med overveldende flertall forsøkt å få flere presidenter til å gjøre om denne historiske svarte flekken i amerikansk historie, og rette opp denne atletens gode navn og rykte. Det president Trump gjorde i dag, markerer en sluttstrek for dette skamfulle kapittelet i vår nasjons historie og er samtidig en milepæl som det amerikanske folket både kan og bør være stolte av.

En av etterkommerne til Johnson, Linda E. Haywood, forsøkte å få den tidligere presidenten, Barack Obama, som ble USAs første svarte president, til å benåde Johnson.

Hun fikk avslag.

 

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 422
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]