Italian Premier designate Giuseppe Conte arrives at his home in the centre of Rome, Saturday, May 26, 2018. (Fabio Frustaci/ANSA via AP)
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Giuseppe Conte har gitt opp forsøket på å bli Italias neste statsminister. Dermed står Italia fortsatt uten regjering, nesten tre måneder etter valget.

Contes avgjørelse ble offentliggjort under et møte med Italias president Sergio Mattarella i presidentpalasset i Roma søndag kveld. Der skulle Conte legge fram sine planer for regjeringsdannelse.

Conte var nominert som statsministerkandidat av de to populistiske partiene Femstjernersbevegelsen og Ligaen, og onsdag denne uken fikk han i oppdrag av Mattarella å danne regjering.

Nå har han imidlertid gitt opp forsøket.

Oppga mandat

– Jeg har gitt tilbake mitt mandat til å danne en regjering, sa Conte til pressen etter møtet med Mattarella.

– Jeg kan forsikre dere om at jeg har gjort alt jeg kunne og viet min fulle oppmerksomhet til å gjennomføre denne oppgaven. Jeg kan også forsikre dere om at jeg har samarbeidet fullt ut med representantene for de politiske kreftene som gjorde meg til kandidat, sa Conte videre.

Uenighet om EU

Regjeringsforhandlingene har pågått i Italia siden valget 4. mars. De to EU-skeptiske partiene Ligaen og Femstjernersbevegelsen (M5S) ble tidligere denne måneden enige om å danne regjering og nominerte Conte som sin statsministerkandidat.

Men ifølge flere internasjonale nyhetsbyråer var det uenighet mellom Mattarella, som er EU-tilhenger, og Conte om Paolo Savona, som Conte ville ha som finansminister.

Savona, som var industriminister på 90-tallet, er motstander av euroen som italiensk valuta.

Ligaen vil ha nyvalg

President Mattarella bekrefter at han ikke ville godkjente Savona som finansminister, fordi utnevnelsen ville ha ført til uro i markedet og bekymring blant investorer, både italienske og utenlandske.

Matteo Salvini, leder for Ligaen, har tidligere uttalt at Italia trenger et nyvalg om president Mattarella ikke aksepterer hans koalisjons regjering.

– I et demokrati, om vi da fortsatt er et demokrati, er det kun én ting å gjøre. Å la italienerne avgjøre det, sa Salvini mens møtet mellom Mattarella og Conte fortsatt pågikk.

[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]