Plast er ut, i hvert fall hvis den ikke er inne. Folk rydder og plukker opp plast som aldri før. Nå er det Miljøagentene som skal ha en aksjon mot plastforurensning i havet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Del saken
 • 3
 •  
 •  
 •  
 •  

Det blåser en plast-plukke-vind over Norge. Nå er det Miljøagentene som har en aksjon mot plastforsøpling i havet.

Barnas egne miljøvernorganisasjon, Miljøagentene, arrangerer Oppdrag Havplast i samarbeid med FINN.no.

Ryddeaksjonen varer fra 28. mai til 11. juni, og alle femteklasser som melder seg på får ryddesekker i posten.

Få dager etter at invitasjonen gikk ut 1. mai, var 5000 poser til å samle plast i revet bort. Og det er sendt strandryddepakker til 250 skoler over hele landet.

Alle klasser som rydder en strand, leverer posene til miljøstasjonen og FINN.no betaler klassene 100 kroner per sekk. Elevene kan dermed få penger til klassekassa samtidig som de gjør en innsats for å rydde havet for plast, forklarer Miljøagentene på sin nettside.

Klassene oppfordres til å dokumentere innsatsen i en FINN-annonse. Beste annonse vinner en pris på 10.000 kroner. Det er også utlovet en pris for ekstraordinær innsats og for beste plastkunst. Vinnere kåres 13. juni.

Mange aksjoner

Aksjonen føyer seg inn i rekken av plastrydde-prosjekt denne våren. Mange mener at et holdningsskifte til plastsøppel kom etter fjorårets historie om den syke hvalen i Bergen. Det viste seg at hvalen hadde 30 plastposer i magen, og hvalen måtte avlives.

Hold Norge Rens strandryddedag var en stor suksess tidligere i vår. Det ble gjennomført rundt 3 000 ryddeaksjoner i løpet av strandryddeuka, og totalt var rundt 90 000 frivillige ute og ryddet avfall på avveie fra strender, øyer og holmer, på havbunnen og langs vassdrag og innsjøer.

Hold Norge rent følger opp med en ny dugnadsuke til høsten: Hold høsten ren som finner sted 10.–16. september.

«Plogging» er dessuten blitt inn, der folk bruker joggeturer til samtidig å plukke søppel.

Mindre plast

Frukt- og grøntavdelingene til de største kjedene har lovet at de i løpet av året skal fjerne minst 400 tonn plastemballasje, som følge av folks endrede oppfatning av plast.

Regjeringen gjorde det tidligere i vår klart at den vil øke innsatsen mot marin forsøpling med 130 millioner kroner. Totalt vil det gå 280 millioner kroner til formålet i 2018.

Og Oslo skal som første by i verden kutte ut unødvendig engangsplast, har byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG) lovet.

Plast er ut – i hvert fall den som ikke er inne.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 3
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]