Stavanger 20180527. Norway Chess Stavanger 2018. Magnus Carlsen under lynsjakken i Stavanger. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Magnus Carlsen lå lenge og kjempet om seieren i lynsjakkdelen i Norway Chess lørdag, men rotet seg bort med en kjempetabbe mot Levon Aronian.

Den norske 27-åringen var med å kjempe om seieren helt til det gjensto to partier av lynsjakkturneringen, men en kjempetabbe i bondesluttspill mot Aronian i det åttende partiet ødela for nordmannen. Carlsen endte til slutt som nummer fire med fem poeng.

– Det har vært gøy å spille, men jeg har ikke spilt så veldig bra. Hadde det ikke vært for «hjerneblødningen» mot Aronian så ville det vært ganske greit, sa Carlsen til TV 2.

Amerikanske Wesley So leverte en sterk avslutning, vant sine tre siste partier og gikk til topps med seks poeng. Hikaru Nakamura og Vishy Anand ble nummer to og tre med 5,5 poeng, mens Shakhriyar Mamedyarov ble nummer fem med fire poeng.

De fem beste får fem partier med hvite brikker når hovedturneringen starter mandag.

– Jeg skulle veldig gjerne ha vunnet turneringen, og jeg synes det var litt dumt ikke å gjøre det. Men nå ble det sånn, sa Carlsen.

Tre strake remis

Carlsen åpnet lynsjakkturneringen med remis med hvite brikker mot russiske Sergej Karjakin. Også i det neste partiet ble det poengdeling, denne gangen mot Mamedyarov fra Aserbajdsjan.

Carlsens første hele poeng kom mot So i det tredje partiet, før det ble tre nye poengdelinger mot henholdsvis franske Maxime Vachier-Lagrave, kinesiske Ding Liren og indiske Anand.

I det sjuende partiet vant Carlsen med hvite brikker mot kommende VM-motstander Fabiano Caruana og gikk opp i delt ledelse sammen med So, Anand og Nakamura.

Nybegynnerfeil

Men det var i det nest siste partiet, mot Levon Aronian, at sjansen til seier ble redusert fra gode til minimale. Armenieren hadde ikke hatt noen god dag på jobben og sto med kun én seier og fire tap før møtet med Carlsen. Men det var til slutt Aronian som stakk av med seieren etter at begge spillerne havnet i tidsnød mot slutten av spillet.

Dette førte til at Carlsen gjorde en kjempetabbe i bondesluttspillet, tapte kampen og falt ut av kampen om seieren.

– Det er en nybegynnerfeil, sa Carlsen om eget trekk og kalte det for en konsentrasjonssvikt.

Middelmådig

Carlsen avsluttet med remis mot Hikaru Nakamura i det siste partiet, noe som gjorde at nordmannen endte som nummer fire.

– Jeg følte generelt at nivået mitt var middelmådig, samme om jeg hadde masse eller lite tid. Skulle jeg vært i toppform her burde jeg kanskje ha varmet opp med litt mer lynsjakk, men det har jeg ikke gjort, sa Carlsen.

Lagrave (4,5 poeng), Caruana (4,5), Karjakin (3,5), Aronian (3) og Ding (3) tok plassene fra seks til ti.

(©NTB)

[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]