Slik kan du ikke gjøre i Bergen og flere andre kommuner i Hordaland, iallfall ikke utenom din egen hage. Illustrasjonsfoto: Audun Braastad / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Den ekstreme skogbrannfaren i store deler av Sør-Norge skal vedvare i dagene som kommer. Søndag slet brannvesenet med å få kontroll over flammene flere steder.

Politiet og brannvesenet har sin fulle hyre med å få folk til å respektere forbudet mot bruk av åpen ild i marka og skognære områder. Årsaken er åpenbar. Langvarig tørt og varmt vær har skapt ekstrem skogbrannfare over store deler av Sør-Norge.

Meteorologisk institutt meldte søndag at farenivået er på sitt høyeste – «meget høy skogbrannfare » – og kommer til å være det på hele Østlandet og på Sør- og Vestlandet opp til Hordaland i flere dager framover. Det er først nord for Trøndelag at det er liten eller ingen risiko for skogbrann utover det normale.

Søndag ble det varslet om flere skogbranner forskjellige steder i landet. Mens en brann i Vikedal i Rogaland ble raskt slokket, jobbet brannvesenet i Lommedalen i Akershus og på øya Ombo i Ryfylke i Rogaland i flere timer med å få kontroll over skogbranner.

Totalforbud

I Lommedalen sto hyttebebyggelse i fare for å bli tatt av flammene. Sivilforsvaret og et skogbrannhelikopter ble kalt inn for å hjelpe brannvesenet med å slukke brannen som herjer i et området på 500–600 kvadratmeter skog på Åmotkollene, et høydedrag øst for Aurevann – og mellom Tobonn og Kampen, ifølge Budstikka.

I 16.30-tiden meldte politiet at brannvesenet ventet å få kontroll over brannen «etter hvert».

Det er totalforbud mot bruk av grill og annen åpen ild i områder nær og skogen og marka. Lørdag fortvilte brannvesenet over folk som ga blaffen i forbudet, og som fyrte opp engangsgriller i godværet. Situasjonen var så alvorlig at politiet truet med anmeldelse og straff i form av bøter for dem som bryter forbudet.

Søndag hadde ikke brannvesenet kapasitet til å sende personell til alle griller som brant: «OBRE er klar over at det foregår grilling i store deler av Oslo. Innringere trenger ikke ringe 110 for å melde inn pågående grilling. Vi sender brannbiler når vi får kapasitet til det», tvitret 110-sentralen i 16-tiden.

Fare for spredning

På Ombo i Ryfylke var det fare for at skogbrannen skulle spre seg til bebyggelsen. Tre helikoptre deltar i slokkingen av brannen som ble meldt søndag formiddag. Den brøt ut cirka 100 meter opp fra ferjekaia på Eidssund, ifølge Sørvest politidistrikt.

– Brannen sprer seg nedover mot Enghaug og har retning mot bebyggelse. Mannskap fra Sivilforsvaret er på vei for å bistå, opplyser operasjonssentralen.

Like etter klokken 13 søndag rykket nødetatene ut til en skogbrann i et område ved Åvika i Åsenfjorden, opplyser operasjonsleder Hans Christian Jannisson i Trøndelag politidistrikt til Trønder-Avisa.

Søndag morgen ble en gress- og krattbrann ved Sikthaugen i Bergen raskt slukket. Brannårsaken var ifølge brannvesenet bruk av engangsgrill, melder Bergens Tidende.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]