Folk ser på en TV-skjerm der USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un vises. Foto: Ahn Young-joon / AP / NTB scanpix
Del saken
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  

Mens Nord-Koreas leder Kim Jong-un er bestemt på å skrive ny historie med USA, sier president Donald Trump at samtalene dem imellom går «veldig, veldig bra».

Det er kun få dager siden Trump valgte å avlyse det planlagte toppmøtet i Singapore 12. juni. Men allerede dagen etter virket han å åpne opp for at det likevel kunne finne sted.

Kim gikk lørdag i hastemøte med Sør-Koreas president Moon Jae-in for å prøve å redde det mye omtalte toppmøtet, ifølge internasjonale medier.

Vil redde toppmøtet

Kim er fast innstilt på at toppmøtet med Trump skal gjennomføres etter planen, ifølge det statlige nyhetsbyrået i Nord-Korea, KCNA. Det samme bekrefter Moon i en uttalelse søndag.

– Kim og jeg har blitt enige om at toppmøtet burde bli holdt og at vårt ønske om atomnedrustning på Korea-halvøya ikke burde stanse, sa Moon ifølge Reuters.

Ifølge den sørkoreanske presidenten mener Kim at møtet med Trump vil markere en milepæl hvor flere tiår med konfrontasjoner vil ta slutt.

– Kim uttrykte sin intensjon om å sette en stopper for en krigs- og konfrontasjonsfylt historie ved å holde et vellykket toppmøte og samarbeide for fred og velstand.

Moon la til at USA og Nord-Korea snart vil holde «praktiske samtaler» i forkant av møtet.

Trump har snudd

Selv sier Trump natt til søndag norsk tid at samtalene med Nord-Korea om å gjennomføre møtet likevel, «går veldig, veldig bra».

– Vi har sett oss ut på 12. juni i Singapore. Det har ikke endret seg, sa han og la til at møter mellom de to pågikk akkurat da.

Den gode tonen mellom USA og Nord-Korea surnet nylig da sistnevnte uttalte at USA ikke kan forvente ensidig atomnedrustning. For USA har hovedargumentet for at møtet skal finne sted, vært at nettopp Nord-Korea kvitter seg med atomvåpen. Kim begynte dermed å true med å avlyse møtet, og til slutt var det Trump som satte ned foten.

Personlige årsaker

Moon, som har vært en viktig pådriver for den, for det meste, mildere tonen mellom USA og Nord-Korea, har egne grunner for å jobbe for at møtet går av stabelen. Han ønsker etter alt å dømme fred med naboen, og ser dermed på toppmøtet som den beste måten å lette på fiendtligheten mellom USA og Nord-Korea, skriver nyhetsbyrået AP.

Men ifølge analytikere er det andre grunner som står i sentrum for Kim. Han ser trolig på møtet som en mulighet for å lette de tunge sanksjonene mot landet, samt motta forsikringer fra USA om at Nord-Korea står trygt, og ikke risikerer å bli invadert.

– Om vi møter USA ofte, bygger tillit, avslutter krigen og til slutt blir lovet å ikke bli invadert, hvorfor skal vi da leve med atomvåpen, skal Kim ha sagt i slutten av april.

Nord og sør vil møtes ofte framover

Få dager før denne uttalelsen møttes Kim og Moon for første gang i fredsbyen Panmunjom. De ble da enige om å jobbe for en slik nedrustning, samt formelt å avslutte krigen mellom de to landene. I lørdagens samtaler ble disse løftene igjen diskutert.

Her ble de også enige om å holde hyppige toppmøter i tiden som kommer, og innleder et nytt møte allerede fredag 1. juni, ifølge KCNA.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]