Hoppanlegget i Harrachov har forfalt voldsomt de siste årene. Foto: Petr Josek / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

To av bakkene i hoppanlegget i Harrachov er blitt stengt etter voldsomt forfall. Snart kan også den klassiske skiflygingsbakken lide samme skjebne.

Det ble nylig bestemt at normalbakken (K90) og den lille K40-bakken skal stenges.

Hoppanlegget har forfalt veldig de siste årene. For bare fire år siden ble det arrangert skiflygings-VM i Certak-anlegget. Skiflygingsbakken var i mange år kjent som en grufull fallbakke der hopperne pådro seg alvorlige skader.

Storbakken og skiflygingsbakken har fortsatt godkjente FIS-sertifikater, men det spøker mer og mer for anlegget, skriver Skisprungschanzen.com.

– Vi vil gjøre alt vi kan i samarbeid med Tsjekkias skiforbund for å kunne finansiere moderniseringen av fasilitetene, sier Petr Graclik i den tsjekkiske OL-komiteen.

Bråthen advarer

Hoppsjef her hjemme, Clas Brede Bråthen, sammenligner tsjekkisk hoppsports nedtur med finnenes. Finsk skihopping er nesten helt radert vekk.

– Dette er selvfølgelig ikke hyggelige nyheter. Mest sannsynlig er dette et resultat av manglende evne og vilje til å gjøre nødvendige og avgjørende grep. Fra mitt perspektiv har den tsjekkiske utviklingen likhetstrekk med den finske, sier Bråthen til NTB.

– Og vi bør ta lærdom av disse eksemplene, slik at vi ikke havner i samme uføre her hjemme, fortsetter den norske hoppsjefen.

Ryker skiflygings-VM?

Neste gang Harrachov står for tur som VM-vert i skiflyging er i 2024.

Mange år med forfall og svake tsjekkiske resultater i hoppbakken har gjort det tungt å få inn penger til nødvendig vedlikehold av hoppbakkene i Harrachov.

– Vi klarer ikke å holde disse bakkene åpne. Det er altfor farlig å la hopperne sette utfor. Det samme gjelder heisanlegget, sukker Graclik.

I tillegg er ovarennet i de stengte bakkene i så dårlig stand at man risikerer å falle ned enkelte plasser.

Det har ikke vært arrangert verdenscup i Harrachov siden 2011.

Må reise til utlandet

For tsjekkiske hoppere blir det enda vanskeligere å satse. Uten anlegget i Harrachov, står man igjen med Liberec og Frenstát.

– Sommerforholdene er fortsatt brukbare. Da kan vi hoppe i Liberec og Frenstát, men stengningen i Harrachov gjør at v ikke lenger har noen treningsbakke om vinteren. Bakkene i Liberec og Frenstát blir ikke preparert gjennom hele vinteren.

– Skihoppingen blir bare dyrere og dyrere for våre utøvere. Nå må de reise stadig oftere til utlandet for å kunne trene, sukker hopperen Marta Krepelkova.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]