Oslo 20180528. I forbindelse med behandlingen av saken om balansert makt i verdikjeden er det kakefest utenfor Stortinget. Kakespisere fra v. Kårstein Eidem Løvaas (H), Terje Lien Aasland (Ap), Geir Pollestad (Sp), Lars Petter Bartnes leder av Norges Bondelag og Steinar Reiten (Krf). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Når tre personer bestemmer hva du putter i handlekurven, må Høyre gripe inn i markedet, forklarer partiets næringspolitiske talsmann Kårstein Eidem Løvaas.

Løvaas er saksordfører når en enstemmig næringskomité på Stortinget mandag ber regjeringen legge fram et forslag til en lov om god handelsskikk.

– Du kan gjerne si det ikke er typisk Høyre å gripe inn i markeder. Men det er likevel god Høyre-tradisjon å gripe inn når markedet ikke fungerer. I dagens marked bestemmer tre personer – innkjøpssjefene i Rema, Coop og Norgesgruppen – hva slags brød vi kjøper, hva vi skal ha på brødskiva og hva vi har under armene, sier Løvaas til NTB.

Første kake

For første gang i sin politiske karriere ble Høyres næringspolitiske talsmann mandag påspandert marsipankake av Norges Bondelag – som sammen med produsenter og ansatte i bransjen inviterte til feiring av at det er tverrpolitisk enighet om en handelsregulerende lov.

Med på festen var representanter fra samtlige partier i komiteen – som sammen med kake fikk en oppfordring fra Bondelagets leder Lars Petter Bartnes:

– Dette er verdt en feiring, men samtidig er det bare et første skritt for bedre konkurranse, sier Bartnes.

Klar beskjed

Komitéleder Geir Pollestad (Sp) sier at det alltid er hyggelig når næringskomiteen er enstemmig.

– Kanskje det viktigste er at markedet får klar beskjed om at det er politisk vilje til å handle, sier han.

Forslagsstiller Terje Aasland (Ap) mener at regjeringen ikke har noe slingringsmonn med innstillingen fra komiteen.

– Det skal komme et forslag i løpet av 2019 som er klart innrammet av Stortinget, sier han.

– Når du klarer å samle både Frp og SV bak noe så kontroversielt som matmakt, da er vi på vei mot noe viktig. Dette bygger på en erkjennelse av at vi har en maktfordeling i dette markedet som er uheldig, og som vi trenger å regulere på en ny måte, sier SVs Torgeir Knag Fylkesnes.

(©NTB)

[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]