Frankrikes president Emmanuel Macron tok imot Mamoudou Gassama (22) fra Mali, i presidentpalasset i Paris mandag. Foto: Thibault Camus, Pool / AP / NTB scanpix
Del saken
 • 71
 •  
 •  
 •  
 •  

En 22-åring fra Mali belønnes med fransk statsborgerskap og jobb som brannmann etter å ha reddet en fireåring som hang etter armene fra en balkong i Paris.

Mamadou Gassama, som nå har fått kallenavnet «Spiderman», nølte ikke da han så den fire år gamle jenta henge fra en balkong i femte etasje på en boligblokk nord i Paris. På et halvt minutt hadde han klatret opp og reddet jenta.

Redningsaksjonen, som fant sted lørdag kveld, ble filmet, og sekvensen er sett millioner av ganger på Facebook og andre sosiale medier. Den viser hvordan den 22 år gamle migranten lynraskt klatrer oppover fasaden på boligblokken ved å heise seg opp fra balkong til balkong, før han når femte etasje og løfter den lille jenta i sikkerhet.

Mandag ble 22-åringen invitert til Elyséepalasset i Paris av president Emmanuel Macron, som ønsket å takke den unge migranten personlig. Under besøket lovet Macron at han vil «få orden» på Gassamas innvandringsstatus. Han fikk også en medalje og diplom for heltemodig innsats, i tillegg til at presidenten tilbød ham jobb i brannvesenet.

Innstramming

– Jeg tenkte ikke på noe. Jeg klatret bare rett opp, sa den unge mannen, som var kledd i jeans og T-skjorte, under møtet med presidenten.

– Bravo, svarte Macron, som selv ønsker en kraftig innstramming i fransk asylpolitikk.

I disse dager diskuterer nasjonalforsamlingen et omstridt lovforslag som vil føre til at asylsøkere og papirløse innvandrere vil bli utvist og deportert fra Frankrike langt raskere enn i dag. Behandlingen av Gassama har derfor ført til reaksjoner både fra tilhengere og motstandere av innstrammingene.

Gassama har selv oppholdt seg ulovlig i Frankrike og arbeidet i byggebransjen siden han kom til landet i september i fjor etter en risikofylt reise fra Libya til Italia. Broren hans, som er bosatt i Frankrike, fulgte ham mandag til presidentpalasset.

Etter møtet med Macron kunne den relativt beskjedne 22-åringen fortelle at han var fornøyd.

– Jeg er glad fordi det er første gang jeg mottar en slik pris, sa han.

Håper på opphold

Ordføreren i Paris, Anne Hidalgo, har også tatt kontakt med Gassama for å takke ham. Hun uttrykte også håp om at han kunne få opphold i Frankrike.

– Han forklarte at han hadde kommet fra Mali for noen få måneder siden med en drøm om å bygge et liv her. Jeg fortalte ham at den heltemodige handlingen er et eksempel til etterfølgelse for alle borgere, og at Paris helt klart vil være veldig opptatt av å støtte ham og hans forsøk på å slå seg ned i Frankrike, sier hun.

Redsel

Redningsaksjonen fant sted i en forstad nord i Paris lørdag kveld. Et døgn senere hadde pressen funnet fram til ham, og Gassama kunne fortelle at han klatret opp uten å tenke seg om.

– Jeg så disse menneskene som ropte og biler som tutet. Jeg bare klatret opp, takk Gud, jeg reddet barnet, sa Gassama.

Men han fortalte også at han var redd mens barnet hang etter armene fra balkongen og så ut til å kunne falle ned hvert øyeblikk.

– Da vi gikk inn i stuen, begynte jeg å skjelve, jeg måtte sette meg ned, sier han.

Det er blitt meldt at barnets foreldre ikke var hjemme da hun havnet på utsiden av balkongen. Faren hennes er nå varetektsfengslet, siktet for å ha latt jenta være alene uten tilsyn. Jentas mor var ikke i Paris på aktuelle tidspunktet, og fireåringen ble mandag tatt hånd om av barnevernet.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 71
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]