Innvandringspolitisk talsperson Masud Gharahkhani (Ap) er forundret over regjeringens konklusjoner når det gjelder internasjonale asyl- og flyktningkonvensjoner. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Regjeringen vil likevel ikke utfordre internasjonale konvensjoner om asyl- og flyktningpolitikk. Frp følger ikke engang opp sine egne forslag, konstaterer Ap.

– Dette viser nok en gang at Fremskrittspartiet er mer opptatt av å rope høyt enn å komme med løsninger for å unngå nye migrasjonskriser, sier Arbeiderpartiets innvandringspolitiske talsperson Masud Gharahkhani til NTB.

– Frp sier én ting, men følger ikke engang opp sine egne forslag. Denne saken viser hvorfor vi ikke kan overlate innvandringsdebatten til høyrepopulister, fortsetter han.

Nye signaler

Fremskrittspartiet har i en årrekke bedt Norge utfordre internasjonale konvensjoner på asyl- og flyktningområdet i den hensikt å gjennomføre politiske innstramminger.

Men før helgen kom det nye signaler fra justisminister Tor Mikkel Wara (Frp). Han poengterer at regjeringen allerede har et betydelig folkerettslig handlingsrom innenfor sentrale konvensjoner.

– Regjeringen har på den bakgrunn konkludert med at Norge på nåværende tidspunkt ikke bør ta initiativ til endring av sentrale konvensjoner av relevans for flukt og migrasjon eller til en internasjonal gjennomgang av disse, slår han fast i et svar på et skriftlig spørsmål fra Senterpartiets Willfred Nordlund.

Krever svar

Wara lover at han «så snart som mulig» vil komme tilbake til Stortinget med mer informasjon om den interne gjennomgangen, som først ble kjent fredag ettermiddag.

– Norge må ha en tydelig stemme i Europa om en av vår tids største utfordringer. Regjeringen må avklare denne saken med Stortinget, og jeg forventer at det skjer snart, sier Gharahkhani.

Selv om kravene om å utfordre internasjonale konvensjoner først og fremst er blitt forbundet med Frp, inngår det i asylforliket som Høyre, Frp, KrF, Venstre, Arbeiderpartiet og Senterpartiet ble enige om høsten 2015. Avtalen slår fast at disse konvensjonene er «mindre tilpasset dagens situasjon enn den tid da de ble skrevet».

Kan være riktig

Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsperson Jon Helgheim sier regjeringens nye vurdering av forholdet til internasjonale konvensjoner «kan være riktig».

– En revidering av internasjonale konvensjoner kan like godt føre til at de enkelte nasjoners ansvar for flyktninger blir skjerpet og at man kan risikere å oppnå motsatt av ønsket effekt. Frp ønsker fortsatt å ta et slikt initiativ, men på nåværende tidspunkt kan det være at regjeringens vurdering er riktig, sier Helgheim til NTB.

– Dersom det viser seg at vi kan gjennomføre betydelige innstramminger nå uten å endre konvensjoner, kan det være best å gjøre dette først og komme tilbake til konvensjoner senere. For Frps del er det viktig at det faktisk er et betydelig rom i dag, hvis ikke vil vi legge press på at Norge likevel skal ta et slikt initiativ, fortsetter han.

Alvorlig

SVs Karin Andersen er sterkt kritisk til signalene fra Arbeiderpartiet.

– Jeg håpet i det lengste at Aps tilslutning til forslaget om å reforhandle konvensjonen i innstrammingsforliket var en panikkhandling, men nå ser det jo ut som om det virkelig er Aps mening at det bør gjøres, sier hun til NTB.

– Jonas Gahr Støre må avklare om dette er nok et soloutspill eller om det er partiets mening at internasjonale forpliktelser skal svekkes. Det er i så fall en totalt uansvarlig linje i en verden der statsledere over hele verden løper om kapp for å radbrekke menneskerettighetene, framholder hun.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]