Oslo, 20180322. Kiel-fergen Color Fantasy passerer Dyna fyr på vei inn Oslofjorden. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix
annonse

Frp ble anklaget for å svikte sjøfolkene til fordel for rike redere og for å seile under piratflagg, da Color Line-saken ble behandlet i Stortinget.

annonse
annonse

Utskjellingen av Frp og partiets frontfigur i saken, Morten Ørsal Johansen, nådde et slikt nivå at presidentskapet til slutt måtte be representantene roe ned personkarakteristikkene, da Aps forslag om å utsette en regelendring som kan føre til at 700 sjøfolk i Color Line mister jobben, ble behandlet torsdag kveld.

annonse

Regjeringen varslet tidligere i år en forskriftsendring som skulle gjøre det mulig for passasjerskip i fart mellom Norge og utlandet og med seilingsdistanse på over 300 nautiske mil å gå over til registrering i Norsk Internasjonalt Skipsregister (NIS). Color Lines tysklandsferger er i dag registrert i Norsk Ordinært Skipsregister (NOR), som fordrer norske lønns- og arbeidsvilkår. Sjøfolk i Color Line står i fare for å bli erstattet av utenlandsk og billigere arbeidskraft dersom endringen blir vedtatt.

Aps forslag om å utsette saken for å utrede den ytterligere, ble avvist med 49 mot 48 stemmer torsdag kveld. I forkant av behandlingen gikk Frps Morten Ørsal Johansen høyt ut på banen og uttalte at han ville jobbe mot regjeringens forslag. Torsdag valgte han og Frp likevel å stemme nei til Aps forslag med den begrunnelse at saken skal behandles i revidertforhandlingene. Opposisjonen lot imidlertid ikke anledningen gå fra seg.

annonse

Ønsker du å bidra til å holde Resett gående?

Tegn medlemskap eller Støtt oss med et enkeltbeløp
– Seiler under piratflagg

– Snakk om å gå opp som en løve og ned som Høyres lydige skjødehund, oppsummerte Rødts leder Bjørnar Moxnes, som karakteriserte Johansen som en Ludvig fra Flåklypa som syntes det var «fali» å utfordre Høyre.

Det var etter denne salven at presidentskapet grep inn.

– Frp er ikke lenger sjøfolkenes parti, men de styrtrike redernes parti, mente Aps Maria Aasen-Svendsrud.

– Retorikken til Frp er basert på uærlighet og uredelighet. Frp har brukt sin representant i salen til å gi 700 familier falsk trygghet, raste Aps Terje Aasland.

– Det som er sjokkerende i saken, er Frps oppførsel. Frp seiler ikke under bekvemmelighetsflagg eller falskt flagg, men under piratflagg, mente Sps Geir Pollestad.

Forhandler i revidert

Morten Ørsal Johansen proklamerte fra talerstolen at Frp alltid har vært og alltid vil være sjøfolkenes parti.

– Man har i denne sal vært veldig høye og mørke om min og Frps troverdighet, men jeg finner det ærlig talt vanskelig å hisse meg særlig opp over denne kritikken, da jeg har hukommelse som varer utover 14 dager, uttalte Johansen, og pekte på at det var Ap tilbake på 1980-tallet som innførte NIS, noe som førte til at 15.000 sjøfolk ble satt på land. Han påpekte videre at mens den rødgrønne regjeringen hadde kuttet i sysselsettingsordningen til sjøfolk i sin regjeringstid, så har Solberg-regjeringen økt ordningen.

Han sier Frp syntes Aps forslag i utgangspunktet var interessant, men at ny utvikling gjør at det er mer fornuftig å ta saken inn i forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett som for tiden pågår med KrF.

Både KrF og de tre regjeringspartiene bekreftet tidligere torsdag at saken ble diskutert på mandagens forhandlingsmøte.

Frykter utflagging

Saksordfører Tom-Christer Nilsen (H) sier det ikke finnes en magisk tryllestav som kan sikre både konkurransekraften og lønnsnivået til norske sjøfolk.

– I dag sier noen at vi setter jobbene til 700 sjøfolk i fare, men jeg vil hevde at hvis vi ikke gjør dette, så setter vi 2.300 arbeidsplasser i fare, dersom Color Line skulle flagge ut. Særlig vil Sørlandet rammes hardt, sier han.

KrF stemte også mot Aps forslag, men er med på en flertallsmerknad som ber regjeringen vurdere på nytt om Color Lines’ passasjerferger mellom Oslo og Kiel skal få skifte flagg.

Opposisjonen mener tallmaterialet bak regjeringens beslutning kan være utdaterte og frykter at det kan være habilitetsproblemer knyttet til noe av materialet.

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sier han har merket seg merknaden, men at han foreløpig ikke i detalj kan si hvordan regjeringen vil følge den opp.

(©NTB)

[email protected]

Google har blokkert alle annonser på Resett
Vi trenger din hjelp for å overleve

Støtt oss ved å tegne medlemskap her
Betal til kontonummer 1503.94.12826 eller
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
PayPal Logo

Du kan støtte Resett på Vipps nummer 124526

Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.