Arbeiderpartiets Anniken Huitfeldt, som leder Stortingets utenriks- og forsvarskomité, besøker Russland denne uken. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
annonse

Stortingets utenriks- og forsvarskomité reiser denne uken til Russland, for første gang siden 2011. I fjor ble to av medlemmene i komiteen nektet visum.

Da en delegasjon fra utenrikskomiteen ønsket å besøke Russland vinteren 2017, ble to av komiteens medlemmer nektet visum. Det gjaldt SVs Bård Vegar Solhjell og Venstre-leder Trine Skei Grande. Enden på visen ble at hele komiteen avlyste besøket.

Denne gangen har det ikke blitt noe visumtrøbbel for utenrikskomiteen, får NTB opplyst.

annonse

Besøket gjennomføres torsdag og fredag denne uken, med et pressemøte på den norske ambassaden torsdag ettermiddag.

Gjenbesøk

Komiteen, som ledes av Anniken Huitfeldt (Ap), besøker Moskva for å ha samtaler med leder av utenrikskomiteen i Føderasjonsrådet, Konstantin Kosatsjev. Han besøkte Oslo i juni 2016 og møtte sammen med en delegasjon utenriks- og forsvarskomiteen.

– Dette er en videreføring av dialogen med lederen i utenrikskomiteen i Føderasjonsrådet, sier Huitfeldt til NTB.

Besøket til Moskva er et gjenbesøk og en videreføring av den parlamentariske dialogen.

– Det er viktig med dialog også mellom parlamentene, som supplement til kontakten mellom regjeringene, sier Huitfeldt.

I tillegg legges det opp til møte med viseutenriksminister Aleksander Grusjko, samt representanter for det russiske sivile samfunnet.

Temaer for samtalene vil være bilaterale spørsmål, herunder samarbeid i nordområdene, samt aktuelle internasjonale spørsmål, blant annet utviklingen i Ukraina og Midtøsten, sikkerhetspolitikk og demokratiutvikling.

Anstrengt

Forholdet mellom Russland og Norge er på flere områder anstrengt. Konflikten i Ukraina, Russlands støtte til Assad-regimet i krigen i Syria og anklager om innblanding i amerikanske valg har skapt et anspent forhold mellom Russland og Vesten generelt.

I tillegg har fengslingen av den spionsiktede nordmannen Frode Berg i Russland skapt diplomatisk krøll mellom Norge og Russland.

Samtidig har det norsk-russiske samarbeidet på områder som fisk, miljø og søk- og redning i nord rullet videre.

Russlands president Vladimir Putin ble i mars gjenvalgt for seks nye år. Han har dermed vært landets sterke mann, enten som president eller statsminister, siden år 2000.

Putin har dessuten full kontroll over landets nasjonalforsamling, hvor hans lojale parti Det forente Russland har over halvpartene av setene. Samtidig støtter det som er av opposisjon i all hovedsak opp om regjeringens politikk.

(©NTB)

[email protected]

Annonser
  •  
  •  
  •  
   

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]