Norsk lege mener skeiv sex bør være barnehagelære. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix.
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Noen private barnehageeiere kan ha misbrukt offentlige tilskudd til feriehus for ansatte og skyhøye lønninger, ifølge en ny rapport om private barnehager.

Rapporten fra rådgivningsselskapet BDO, utført på oppdrag for Kunnskapsdepartementet, viser at det er tilnærmet full barnehagedekning. De private har krav på offentlige tilskudd, og disse blir ikke alltid brukt som de skal, ifølge rapporten.

– I enkelte tilfeller kommer ikke transaksjonene barna til gode. Eksempler er barnehagenes kjøp av fritidsleiligheter eller feriehus i utlandet til bruk for ansatte, gaver til andre formål og uttak av svært høy lønn, viser BDO-rapporten ifølge en pressemelding fra departementet.

I bare 1 prosent av barnehagene har det vært gjennomført økonomisk tilsyn.

– Vi ser alvorlig på mulige lovbrudd og vil varsle fylkesmennene og Utdanningsdirektoratet for å få klarhet i dette, sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H).

Det har vært en sterk vekst i den private barnehagesektoren de siste ti årene. Den opptjente egenkapitalen i de private barnehagene har steget jevnt fra rundt 250 millioner kroner i 2007 til knapt 4 milliarder kroner i 2016–altså nær en 16-dobling, ifølgeAftenposten.

20 milliarder kommunale tilskudd

Noen få aktører har økt markedsandelene betydelig. Seks av de største konsernene hadde en samlet markedsandel på 30 prosent i 2016. Avkastningen er mye høyere enn gjennomsnittet for selskaper notert på Oslo Børs.

Omtrent halvparten av barnehagebarna går nå i private barnehager, som fikk drøyt 20 milliarder kroner i kommunale tilskudd i fjor. I barnehageloven står det at private barnehager kan ha et «rimelig årsresultat».

– Overskuddene i de private barnehagene gjør at vi må se på regelverket på nytt. Dagens regelverk er utdatert, sier kunnskapsministeren.

BDO mener dessuten at foreldrebetalingen burde blitt lavere med så stor lønnsomhet og egenkapital.

Det er barnehagegründer og eier i Læringsverkstedet Hans Jacob Sundby ikke enig i.

– Det resultatet vi sitter igjen med utgjør kun 14 dager med lønninger til våre ansatte, så det er ikke så mye som blir til overs, sier han til Dagens Næringsliv.

Han viser til at mange kommuner, også Oslo, krever makspris for sine barnehager.

Lysbakken mener Stortinget må ta saken

SV-leder Audun Lysbakken mener Stortinget må på banen.

– Dette er vanvidd. Barnehager har blitt et enormt lukrativt marked for noen få på toppen. Det er foreldrenes og skattebetalernes penger som gir eierne denne feite fortjenesten, sier SV-lederen til NTB.

– Nå må det snart være nok også for de andre partiene. Verken regjeringen eller Ap har støttet våre forslag om å stoppe profitt fra barnehager. Det er uforståelig at flertallet på Stortinget kan tillate at barnehager skal være big business.

Martin Henriksen, utdanningspolitisk talsperson i Ap, reagerer også sterkt på funnene i rapporten. Han mener at regjeringen har hatt sjansen til å ta grep, men at de har ignorert problemet.

– Det er bare tre måneder siden Høyre og Frp stemte ned Aps forslag om å gjøre noe med dette. De har ment at regelverket var klart nok, men dette beviser at det trengs en skikkelig opprydning. La oss håpe det hjelper at Sanner nå får tallene på bordet og virkeligheten midt i fleisen, skriver Henriksen i en epost til NTB.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]