Stortingsrepresentant Steinar Reiten (KrF) vil ikke ha et totalforbud mot innleie av arbeidskraft. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
annonse
annonse

KrF går sammen med de rødgrønne og skroter regjeringens opprinnelige innstrammingsforslag for innleie. Bemanningsbyråer får fremover kun ha faste ansatte.

– Dette er en seier for alle som har slåss for faste ansettelser i norsk arbeidsliv, sier saksordfører Per Olaf Lundteigen (Sp) til NTB.

Han mener vedtakene som flertallet i arbeids- og sosialkomiteen samlet seg rundt tirsdag, vil endre norsk arbeidsliv i vesentlig grad, gitt at de blir vedtatt av Stortinget i plenum førstkommende mandag.

annonse

– Det blir slutt på at bedrifter kan sitte med en liten norsk ledelse og ellers kun basere seg på utenlandsk innleie, som en ser i store deler av for eksempel fiskeriindustrien i Nord-Norge og i verkstedindustrien i Vestlandet. Det er ikke sånn vi skal ha det, for det bygger ikke samfunn. Det gjør det ikke interessant for flinke, norske ungdommer å jobbe der og bo på stedet, sier Lundteigen.

Nulltimerskontrakter

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) la i midten av april fram flere forslag for å begrense bruken av innleie i særlig bygg- og anleggsbransjen og for å få slutt på såkalte nulltimerskontrakter, som har vært mye brukt i bemanningsbransjen. Opposisjonen mente imidlertid at innstrammingene ikke var stramme nok og reagerte særlig på at hun ville gi bemanningsbransjen rett til å kunne ha midlertidig ansatte.

Flertallet i komiteen går nå inn for at bemanningsbyråene kun kan ha faste ansatte, slik at de verken kan tilby nulltimerskontrakter, der de ansatte ikke får lønn mellom oppdragene, eller ha midlertidig ansatte, slik regjeringens forslag la opp til.

Flertallet vil også innføre krav om at tidsbegrenset innleie av arbeidsfolk fra bemanningsforetak bare er lovlig dersom innleiebedriften er bundet av tariffavtale inngått med fagforening med innstillingsrett etter arbeidstvistloven.

annonse

– Nå håper vi fagforeningene der ute tør å si stopp, slik at det blir slutt på den akselererende bruken av innleid arbeidskraft i norsk arbeidsliv, sier Lundteigen.

– Dette vil gjøre det mye dyrere å bruke bemanningsbyrå, for nå må de betale lønn til sine faste ansatte hver måned. Dette vil få ned bruken av innleie, mener Lundteigen.

Han legger til at bedriftene får ett år på å omstille seg.

– Nå må de satse på egne ansatte og lærlinger, sier Lundteigen.

Avviser forbud

KrF skriver i en pressemelding at de går mot regjeringens forslag fordi de er bekymret for de samfunnsmessige skadevirkningene ved stadig mer bruk av innleid arbeidskraft.

annonse

– Vi ønsker mest mulig stabilitet og forutsigbarhet for arbeidstakerne og deres familier, uttaler KrFs stortingsrepresentant Steinar Reiten.

– Å være innleid gir svakere rettigheter til lønn og pensjon og lite forutsigbarhet for fremtiden, for å ta opp boliglån og stifte familie. Det store omfanget av innleid arbeidskraft gir også utfordringer når det gjelder inkludering på arbeidsmarkedet, rekruttering til faglærte yrker, produktivitet og arbeidslivskriminalitet, sier Reiten.

Han understreker samtidig at partiet avviser et forbud mot innleie, slik både Ap, SV og Rødt, har kommet har ønsket i ulike varianter og utstrekning.

– Vi avviser et forbud av hensyn til verdiskapingen og bedriftenes fleksibilitet, men vi vil begrense innleie til virksomheter med tariffavtale inngått med fagforening med innstillingsrett. Det vil bidra til økt ryddighet og seriøsitet i denne delen av arbeidsmarkedet, sier Reiten.

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon