Strømmaster / kraftledninger. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
annonse
annonse

Du lurer på hvorfor strømprisen holder seg vedvarende høy? Politikerne har bestemt det, og det er bare begynnelsen. Hovedårsaken er stadig dyrere CO2-kvoter i Europa. De har begynt å virke etter sin politiske hensikt.

– Akkurat nå er det de europeiske CO2-kvotene som er mest avgjørende for strømprisene i Norden, skriver LOS Energy. Kvoteprisen har doblet seg siden nyttår, og det har hittil ikke vært nok snøsmelting i Norge til at det har dempet strømprisen vesentlig. Tross en liten korreksjon ned denne uka, er den fortsatt høy.

For å nå utslippsmålene i klimapolitikken, har EU etablert et “kvotemarked” som tvinger bedrifter som slipper ut CO2 til å kjøpe kvoter. Bestemmelsene har lenge vært romslige, kvotene har hopet seg opp, med lave priser til følge. Nå begynner det å strammes inn, og kvoteprisen øker.

annonse

Politikerne mener prisen har vært for lav til å motivere den etablerte industrien til å få ned utslippene. For å øke “dekarboniseringen” av EU skal det i 2019 innføres et nytt tiltak i “utslippsmarkedet”. Det har økt interessen for å kjøpe kvoter allerede, og prisen er doblet siden nyttår, ifølge LOS Energy.

Dette har igjen hatt stor innvirkning på prisen på kullkraft. Et kullkraftverk slipper ut nesten ett tonn CO2 pr. MWh kraft, og økning i kvoteprisen gir dermed sterk økning i kostprisen for strøm produsert av kullkraftverk. Høye europeiske spot- og terminpriser har effekt på de nordiske kraftprisene.

(Først publisert på oljekrisa.no)

annonse

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon