SOGNEFJELLET 20180530. Petter Northug under en pressekonferanse og på Sognefjellet hvor det norske langrennslandslaget trener. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Petter Northug vet hva som må til for å unngå en ny høydesmell i den kommende VM-sesongen. Han kaller det «en hovedarbeidsoppgave».

Langrennsstjernen har fått de to siste sesongene ødelagt av problemer relatert til høydetrening. For to år siden trente han for hardt i kjølvannet av et høydeopphold, og foran den nylig avsluttede OL-sesongen ble det for hard trening i høyden.

Det vil ikke 32-åringen ha noen reprise av inn mot comebacksesongen på landslaget.

Høydeproblematikken ble et tema da Northug møtte pressen på Sognefjellet onsdag. Der bekreftet medaljegrossisten at han nå skal ta alle forholdsregler.

– I år har jeg bestemt meg for, og det er en av hovedarbeidsoppgavene mine, at selv om jeg gjennomfører høyde, skal jeg nesten ikke ha økter i høyden med laktat. Det blir kontrollerte terskeløkter som ikke skal ta av, og der jeg skal «cruise» og ha overskudd etter at de er gjennomført, sa han og understreket igjen viktigheten av å holde igjen:

– Det er et av hovedmålene mine, og klarer jeg å ha den isen i magen, vet jeg at jeg kan gå fort på ski.

Fortsetter med høyde

For Northug er det ikke aktuelt å droppe høydeopphold, slik sprintkollega Johannes Høsflot Klæbo igjen har lagt opp til. Northug har fra tidligere gode erfaringer med å oppholde seg i høyden og følger den resepten igjen.

Kanskje blir det noe færre høydedøgn enn tidligere.

– Jeg har ikke spikret høydeoppholdene mine 100 prosent, men det blir et bra høydeopphold i slutten av august og deretter Val Senales i oktober. Kanskje kutter jeg høydesamlingen på sommeren, men fra sensommeren og inn mot sesongstart blir det samme høyderegime som før, sa 32-åringen.

I sola på Sognefjellshytta tok han seg god tid til å svare på spørsmål fra de frammøtte mediene. Gleden over å være tilbake i landslagsvarmen var tydelig.

– Sånn ting var nå, var jeg veldig motivert for å komme tilbake. Da muligheten til å komme med på sprintlaget til Arild (Monsen) kom, var det noe som motiverte meg. Og da jeg kjente på den lysten, var det veldig lett å takke ja til tilbudet, sa Northug.

Samarbeidet med landslagstrener Monsen ser han lyst på.

– Det er mange som er spent på prosjektet Arild/Petter, og om det i det hele tatt kommer til å fungere. Vi har snakket sammen om det, og vi er enige om mye. Nå har vi lagt en grov plan på hvordan vi ønsker å gjøre det fram mot sesongstart. Foreløpig har jeg veldig tro på samarbeidet mellom meg og Arild.

Åpner for å være startmann

Northug tilhører sprintlandslaget, men har ambisjoner om å prege langt mer enn bare sprinter i den kommende VM-sesongen. I Seefeld står minst et individuelt gull på ønskelista. I tillegg vil han gjerne gå to stafetter.

Northug åpner samtidig for at jobben som ankermann går til andre.

– Jeg kan nok være aktuell for flere etapper. Jeg ser for meg den første eller siste på distansestafetten, og på lagsprinten kan jeg nok beherske begge etappene, sa han.

Johannes Høsflot Klæbo hadde jobben som ankermann under OL i Pyeongchang og løste den strålende. Northug innrømmer at den nye sprintkongen i øyeblikket driver egen idrett på mange områder.

– Vi vet hva vi må gjøre for å henge med når han drar til. Per dags dato er det ingen som gjør det, sa han.

(©NTB)

[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]