Oslo 20160613. Oslo tingrett behandler PSTs utleveringsbegjæring av Mulla Krekar til Italia. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
annonse

Rettssaken mot mulla Krekar i Italia er utsatt igjen. Advokat Brynjar Meling tror saken ikke kommer til å bli gjennomført.

annonse

Terrorrettssaken mot Krekar og flere andre personer skulle startet i Italia mandag.

annonse

Ifølge lokalavisen Alto Adige er tiden nå brukt til å overkomme «et viktig hinder» for at saken kan starte, og de første vitnene kan avhøres i oktober, melder NRK. Saken er nå utsatt til 8. oktober.

– Det kommer aldri til å bli noen rettssak mot Mulla Krekar i Italia, sier Krekars advokat, Brynjar Meling, til NTB.

annonse
annonse

Han mener en av de andre tiltalte, en 39-åring fra Fredrikstad, er forbindelsen mellom Krekar og saken i Italia.

– Hvis Norge mener Italia har en sak mot Mulla Krekar, hadde de også hatt en forpliktelse til å straffeforfølge den norske statsborgeren fra Fredrikstad som er forbindelsen mellom Krekar og saken, sier Meling.

Angivelig terrornettverk

Mulla Krekar ble i november 2015 pågrepet i Norge i en koordinert aksjon bestilt av italiensk politi under opprullingen av et angivelig terrornettverk i Italia.

Italienske myndigheter anklager Krekar for å lede et terrornettverk kalt Rawti Shax med tilknytning til ekstremistgruppa IS. Norge var på nippet til å utlevere den omdiskuterte mullaen da Italia overraskende trakk utleveringsbegjæringen høsten 2016.

Krekar er nå tiltalt sammen med fem andre menn i Italia. Han har imidlertid ingen reisedokumenter og kan ikke lovlig forlate Norge. Det er ingen kontakt mellom Krekar og forsvareren han har fått oppnevnt av det italienske rettsvesenet.

Fengslet i England

Krekars faste advokat i Norge, Brynjar Meling, sa til NTB i slutten av forrige uke at påtalemyndigheten i Italia ennå ikke hadde forkynt tiltale, innkalling eller bevisoppgave for Krekar. Onsdag sier Meling at saken er utsatt igjen.

Oppstarten i den italienske rettssaken skal denne uka ha dreid seg om en av de andre tiltalte, som sitter fengslet i England. Hans rett til å være til stede under rettssaken i Bolzano har vært en utfordring for dommerne.

Ifølge den italienske avisen skal mannen ha gitt avkall på denne rettigheten dersom det ble opprettet kontakt mellom hans italienske forsvarere og hans advokater i Storbritannia.

(©NTB)

[email protected]

Google har blokkert alle annonsene på Resett.
Vi trenger din hjelp for å overleve!

kr.
Velg betalingsmetode
Personelig informasjon

Totalt bidrag: kr. 200,00 One Time

Du kan også støtte oss på Vipps nummer 124526.

Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.

SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du her.Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.