Oslo 20160613. Oslo tingrett behandler PSTs utleveringsbegjæring av Mulla Krekar til Italia. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Rettssaken mot mulla Krekar i Italia er utsatt igjen. Advokat Brynjar Meling tror saken ikke kommer til å bli gjennomført.

Terrorrettssaken mot Krekar og flere andre personer skulle startet i Italia mandag.

Ifølge lokalavisen Alto Adige er tiden nå brukt til å overkomme «et viktig hinder» for at saken kan starte, og de første vitnene kan avhøres i oktober, melder NRK. Saken er nå utsatt til 8. oktober.

– Det kommer aldri til å bli noen rettssak mot Mulla Krekar i Italia, sier Krekars advokat, Brynjar Meling, til NTB.

Han mener en av de andre tiltalte, en 39-åring fra Fredrikstad, er forbindelsen mellom Krekar og saken i Italia.

– Hvis Norge mener Italia har en sak mot Mulla Krekar, hadde de også hatt en forpliktelse til å straffeforfølge den norske statsborgeren fra Fredrikstad som er forbindelsen mellom Krekar og saken, sier Meling.

Angivelig terrornettverk

Mulla Krekar ble i november 2015 pågrepet i Norge i en koordinert aksjon bestilt av italiensk politi under opprullingen av et angivelig terrornettverk i Italia.

Italienske myndigheter anklager Krekar for å lede et terrornettverk kalt Rawti Shax med tilknytning til ekstremistgruppa IS. Norge var på nippet til å utlevere den omdiskuterte mullaen da Italia overraskende trakk utleveringsbegjæringen høsten 2016.

Krekar er nå tiltalt sammen med fem andre menn i Italia. Han har imidlertid ingen reisedokumenter og kan ikke lovlig forlate Norge. Det er ingen kontakt mellom Krekar og forsvareren han har fått oppnevnt av det italienske rettsvesenet.

Fengslet i England

Krekars faste advokat i Norge, Brynjar Meling, sa til NTB i slutten av forrige uke at påtalemyndigheten i Italia ennå ikke hadde forkynt tiltale, innkalling eller bevisoppgave for Krekar. Onsdag sier Meling at saken er utsatt igjen.

Oppstarten i den italienske rettssaken skal denne uka ha dreid seg om en av de andre tiltalte, som sitter fengslet i England. Hans rett til å være til stede under rettssaken i Bolzano har vært en utfordring for dommerne.

Ifølge den italienske avisen skal mannen ha gitt avkall på denne rettigheten dersom det ble opprettet kontakt mellom hans italienske forsvarere og hans advokater i Storbritannia.

(©NTB)

[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]