Oslo 20180530. Statsminister Erna Solberg under Stortingets spørretime onsdag. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
annonse
annonse

Den såkalte alvorlige hendelsen med en norsktrent milits ble ikke nevnt i forsvarsministerens Syria-redegjørelse. Det synes statsminister Erna Solberg er greit.

– I denne saken har alle retningslinjer vært fulgt. Norske soldater stoppet arbeidet øyeblikkelig. Den ble håndtert og rapportert, sa Solberg i Stortingets spørretime onsdag.

SV-leder Audun Lysbakken mener episoden burde ha vært omtalt da forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) holdt sin Syria-redegjørelse for Stortinget 2. mai. Statsministeren var uenig og viste til at dette først ville være naturlig dersom retningslinjene for de norske styrkene ikke var blitt fulgt.

annonse

– En veldig spesiell uttalelse, konstaterte Lysbakken.

Alvorlig episode

Det var først tirsdag ettermiddag at den aktuelle episoden ble kjent for offentligheten, etter at NTB omtalte et brev fra forsvarsministeren til Stortinget.

– Norske styrker oppdaget én alvorlig episode blant de lokale styrkene i den tidsperioden de var operative, framholder Bakke-Jensen i svaret på et skriftlig spørsmål fra SV.

Saken ble orientert om bak lukkede dører i Stortingets utvidede utenriks- og forsvarskomité, men detaljer om hva episoden består i, holdes hemmelig «av hensyn til andre styrker i koalisjonen».

annonse

Bakke-Jensen ville onsdag ikke svare på NTBs spørsmål om når og hvor hendelsen skjedde eller angi når ytterligere informasjon om dette vil kunne bli offentliggjort.

Kritisk

Etter det NTB er kjent med, var det lokal, syrisk milits, under trening av norske soldater med base i Jordan, som var involvert i episoden. Hendelsen skal skrive seg tilbake til starten av 2017.

– Vi ser alvorlig på hendelsen, men den er håndtert helt etter boka, sier forsvarsministeren til NTB.

SV-leder Audun Lysbakken mener saken reiser spørsmål ved kontrollen som Norge har med de ulike aktørene som man samarbeider med.

– En del av oppdraget er å skolere partnerstyrkene våre i Folkeretten og krigens regelverk. Det har man gjort. Så har det dukket opp en hendelse der man ser at det er brudd på dette, og man terminerer da midlertidig operasjonen, sier Bakke-Jensen.

annonse
– Vondt og vanskelig

I spørretimen onsdag framholdt Solberg at det ikke kan gis garantier mot episoder som den forsvarsministeren beskriver i sitt svar til Stortinget.

– Krig er vondt, krig er vanskelig. Vår jobb er å bidra til at stridsregelverket følges opp og at episoder håndteres når de skjer, sa statsministeren i sitt svar.

– Ingen av oss har gitt uttrykk for at vi alltid vil trene og møte folk som har samme menneskesyn og internasjonale rettssyn som oss. Skal du slå tilbake en terrororganisasjon som ISIL, så må du ikke minst alliere deg med dem som har røtter i det samme området, sa hun.

I vandrehallen etter spørretimen ville heller ikke statsministeren si noe om hva hendelsen besto i, hvor og når den inntraff eller hvem som var involvert.

– Vi har gitt et mandat, som er fulgt. Og Stortinget er orientert på en ordentlig måte, gjennom den konsultasjonsordningen som vi har, hevder Solberg.

(©NTB)

[email protected]

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

annonse

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon