Illustrasjonsbilde. Foto: AP / NTB scanpix
Del saken
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  

I et intervju med Russia Today sier Assad at hvis ikke den USA-støttede militsen Syrian Democratic Forces (SDF) vil forhandle, så vil han gjenerobre den tredelen av Syria som kurderne kontrollerer, med makt.

– Det eneste problemet som gjenstår i Syria, er SDF, sier Assad om den kurdiskdominerte gruppen som har spilt en sentral rolle i kampen mot ekstremistgruppen IS i Syria.

– USA må ut

I intervjuet ber Assad amerikanerne om å forlate Syria, samtidig som kurderne oppfordres til ikke å være nikkedukker for utlendinger.

– Fordi de fleste av dem er syrere, liker de formodentlig landet sitt. De har ikke lyst til å være nikkedukker for utlendinger. Vi har ett valg: Å leve sammen som syrere. Hvis ikke, vil vi ty til makt for å frigjøre disse områdene, sier Assad.

– Det er vårt land, vår rett og vår plikt å frigjøre det, og amerikanerne bør dra. På en eller annen måte kommer de til å dra, framholder han.

– Kloke russere

Assad sier også at en direkte militær konfrontasjon mellom russiske og amerikanske styrker i Syria så vidt er avverget, takket være russerne.

– Vi var nær ved å ha en direkte konflikt mellom russiske styrker og amerikanske styrker. Heldigvis avverget vi det, ikke på grunn av klokskapen til den amerikanske ledelsen, men på grunn av klokskapen til den russiske ledelsen, sier han i intervjuet, som ble publisert torsdag.

Både SDF og russisk-støttede syriske styrker deltar i operasjoner mot IS øst i Syria, noe som har skapt en svært farlig situasjon med høy risiko for at russisk-støttede og amerikanskstøttede styrker havner i direkte kamp. Flere ganger har partene måttet ta i bruk mekanismer som er etablert for å unngå en slik opptrapping.

Frykt for storkrig

I april førte et fransk-britisk-amerikansk angrep mot Syria til frykt for russisk gjengjeldelse og storkrig mellom fremmede makter på syrisk jord.

Israel har siden gjennomført en rekke angrep mot syriske militæranlegg med iransk tilstedeværelse, noe som har fått eksperter til å advare mot at Syria også kan bli en slagmark for et militært oppgjør mellom Israel og Iran.

Krigen i Syria har vart i sju år og har vært ødeleggende for store deler av landets sivilbefolkning. Over 350.000 mennesker er drept, mange flere er såret, og millioner er drevet på flukt.

NTB-AFP(©NTB)

[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]