Sandefjord 20110620. Politistasjonssjef Brian Jacobsen (t.v.) og Bellona-leder Frederic Hauge på havna til Oleon utenfor Sandefjord mandag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Miljøstiftelsen Bellona anmelder Sporveien etter at det ble bekreftet fra politiet at onsdagens oljelekkasje skjedde på Sporveiens anlegg på Ryen.

Opp mot 50.000 liter fyringsolje rant onsdag ettermiddag ut i Alnaelva og videre mot fjorden i Oslo. Lekkasjen skjedde på Sporveiens anlegg i Vårveien 55 på Ryen.

Bellona-leder Frederic Hauge sier de jobber på spreng med å undersøke saken og varsler at han vil anmelde Sporveien.

– Vi er oppe i Vårveien og forsøker å komme inn, men de nekter oss. Dette er grov miljøkriminalitet og det må etterforskes. Vi blir her helt til vi har funnet ut av dette, sier Hauge til NTB.

Bellona-lederen refser Sporveien for å ha dyttet skylden over på andre. Utslippet skjedde onsdag, men først torsdag formiddag ble det kjent at det var Sporveien som hadde forårsaket utslippet.

– Hvorfor har de ikke fortalt dette før? Hva har de å skjule? De har forsøkt å skjule seg bak at det var vært en annen operatør, men nå er det helt åpenbar at det er Sporveien som må stilles til ansvar her, tordner han.

-Vi er lei oss

I forbindelse med at et innleid firma skulle tappe ned olje i noen tanker på Sporveiens T-baneanlegg, oppsto det en lekkasje som førte til at titusener av liter med fyringsolje rant ut i Alnaelva og videre ned i Oslofjorden.

Kommunikasjonssjef Cato Asperud i Sporveien sier de hadde håpet på at det skulle foregå på en ordentlig, ryddig og miljøvennlig måte og at han har forståelse for at Bellona nå anmelder Sporveien.

– Vi er veldig lei oss og dette er noe som vi skulle hatt ugjort. Det som er viktig for oss nå er å bringe klarhet i hva som har skjedd her. En politianmeldelse vil jo være med på å tydeliggjøre og synliggjøre hva som har skjedd og å se alvorlig i saken, så jeg har stor forståelse for at det kommer en politianmeldelse, sier Asperud

– Mislykket beredskap

Hauge mener Oslo kommune burde ha iverksatt tiltak så snart meldingen om utslippet kom, like før klokken 16.30 onsdag ettermiddag.

– Her har brannvesenet handlet alene, og det har vært mislykket, mener Hauge.

Hauge forteller at Bellona nå prøver å få oversikt over miljøskadene utslippet har medført og sier at de allerede har fått inn mange rapporter om død fisk.

– Dette kommer til å vare i flere dager, og jeg tror ikke folk kan bade i Sørenga på en stund, sier han.

– Manglet ikke ressurser

Informasjonssjef i Oslo brann- og redningsetat, Lars Magne Hovtun, kjenner seg ikke igjen i Hauges beskrivelser og forteller til NTB at oljevernhendelser i Oslofjorden er noe brannvesenet er godt rustet for og trener på jevnlig.

– Det var ikke slik at vi manglet ressurser i den innledende fasen, slik det beskrives i Hauges kritikk. Vi hadde et veldig godt samarbeid med flere kommunale etater for å forhindre forurensing, blant annet andre brannvesen, vann- og avløpsetaten var med oss flere steder i går, i tillegg til tett kontakt med Bymiljøetaten og Sporveien. Så det at vi sto alene er direkte feil, sier Hovtun til NTB.

Informasjonssjefen sier at det er rutine å evaluere slike hendelser og at det også er tilfelle her.

– Vi skal selvfølgelig være ydmyke nok til å evaluere hvordan vi håndterte dette og hva vi kan lære av det, sier Hovtun.

Brannsjefen og Oslo kommune skal orientere pressen om saken torsdag ettermiddag.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]