FILE - In this April 27, 2018 photo a steel worker watches the hot metal at the Thyssenkrupp steel factory in Duisburg, Germany. (AP Photo/Martin Meissner, file)
annonse
annonse

EUs mottrekk kan ramme norsk næringsliv atskillig hardere enn selve den amerikanske ekstratollen på stål og aluminium, ifølge Norsk Industri.

– Vi regner med en avklaring fra EU i løpet av fredag, sier direktør Knut E. Sunde i Norsk Industri til NTB.

EU har til nå ment at Norge ikke kan unntas fra straffetollen som unionen vil innføre på en mengde stålvarer i et svar på USAs ekstratoll. Begrunnelsen er at man ikke kan differensiere blant tredjeland når man notifiserer dette som WTO-sak, forklarer Sunde.

annonse
Store følger

– Norge eksporter stål og aluminium for noen hundre millioner til USA, men handelen med EU omfatter 283 forskjellige stålvarer og vil ramme 40 norske bedrifter som i fjor solgte for 2 milliarder kroner, sier han.

Dersom aluminium også kommer på EUs liste, blir konsekvensene enda mer dramatiske. Norsk eksport av aluminium til EU beløper seg til 30 milliarder kroner årlig, sier Sunde.

Argumenter

Norsk Industri mener Norge har to svært gode argumenter i dialogen med EU om å bli unntatt fra unionens mottrekk mot amerikanerne.

– For det første er norsk industri komplett integrert i verdikjeden i europeisk industri. For det andre er EØS-avtalen annerledes enn alle andre handelsavtaler som EU har, sier Sunde.

annonse
Ingen avklaring

Ifølge utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) hadde det torsdag ettermiddag ikke kommet noen avklaringer for Norges del.

– Vi fortsetter å forfølge saken i alle kanaler, og jobber også tett opp mot EU for å unngå at Norge rammes av eventuelle beskyttelsestiltak EU innfører for å beskytte det europeiske markedet. Dialogen med EU er god, og signalene er positive, sier hun.

(©NTB)

[email protected]

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon