FILE - In this April 27, 2018 photo a steel worker watches the hot metal at the Thyssenkrupp steel factory in Duisburg, Germany. (AP Photo/Martin Meissner, file)
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

EUs mottrekk kan ramme norsk næringsliv atskillig hardere enn selve den amerikanske ekstratollen på stål og aluminium, ifølge Norsk Industri.

– Vi regner med en avklaring fra EU i løpet av fredag, sier direktør Knut E. Sunde i Norsk Industri til NTB.

EU har til nå ment at Norge ikke kan unntas fra straffetollen som unionen vil innføre på en mengde stålvarer i et svar på USAs ekstratoll. Begrunnelsen er at man ikke kan differensiere blant tredjeland når man notifiserer dette som WTO-sak, forklarer Sunde.

Store følger

– Norge eksporter stål og aluminium for noen hundre millioner til USA, men handelen med EU omfatter 283 forskjellige stålvarer og vil ramme 40 norske bedrifter som i fjor solgte for 2 milliarder kroner, sier han.

Dersom aluminium også kommer på EUs liste, blir konsekvensene enda mer dramatiske. Norsk eksport av aluminium til EU beløper seg til 30 milliarder kroner årlig, sier Sunde.

Argumenter

Norsk Industri mener Norge har to svært gode argumenter i dialogen med EU om å bli unntatt fra unionens mottrekk mot amerikanerne.

– For det første er norsk industri komplett integrert i verdikjeden i europeisk industri. For det andre er EØS-avtalen annerledes enn alle andre handelsavtaler som EU har, sier Sunde.

Ingen avklaring

Ifølge utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) hadde det torsdag ettermiddag ikke kommet noen avklaringer for Norges del.

– Vi fortsetter å forfølge saken i alle kanaler, og jobber også tett opp mot EU for å unngå at Norge rammes av eventuelle beskyttelsestiltak EU innfører for å beskytte det europeiske markedet. Dialogen med EU er god, og signalene er positive, sier hun.

(©NTB)

[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]