FILE - In this Thursday Sept. 6 2007, file picture U.S. soldier in the the Deep Steel Task Force arrests a colleague in the role of a suspected terrorist during an exercise in the Babadag training area, Romania. The European Court of Human Rights has ruled, Thursday, May 31, 2018, that Romania and Lithuania allowed the detention and abuse of a Saudi national and a Palestinian national, saying that Abd al-Rahim Al Nashiri was detained and abused in Romania between Sept. 2003 and Oct. 2005 and urging Romania to investigate and punish perpetrators. (AP Photo/Vadim Ghirda, File)
Del saken
  •  
  •  
  •  

Litauen og Romania lot CIA drive hemmelige fengsler der fanger ble mishandlet, og har dermed gjort seg skyld i en rekke menneskerettsbrudd, fastslår domstol.

annonse

Annonse

Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (ECHR) i Strasbourg mener de to landene bidro til mishandlingen av en saudier og en palestiner, som i 2011 og 2012 klaget saken inn for ECHR.

Begge er mistenkt for terror i kjølvannet av 11. septemberangrepet i 2001 og ble pågrepet året etter. De sitter fortsatt fanget i Guantanamo-leiren, fangeleiren som ligger på en amerikansk militærbase på Cuba.

annonse

Annonse

Også Polen

ECHR har kommet fram til at mennene ble sendt mellom fangeleirer i ulike land før de havnet i Guantanamo-leiren, antakeligvis i 2006. Også Polen skal ha huset et CIA-fengsel, noe ECHR slo fast i en lignende dom allerede i 2014.

annonse

Annonse

ECHR ber både rumenske og litauiske myndigheter etterforske sakene og straffe de som var ansvarlig for å transportere og holde mennene fanget.

Den ene av saksøkerne, saudiaraberen Abd al-Rahim al-Nashiri, satt fanget i et CIA-drevet fengsel i Romania fra september 2003 til oktober 2005.

Romania avviser fortsatt at det lot CIA drive et slikt fengsel, men al-Nashiris advokat Amrit Singh tolker kjennelsen som en skarp irettesettelse av det han kaller Romanias skammelige forsøk på å skjule at landet var vert for et hemmelig CIA-fengsel.

Risikerer dødsdom

Al-Nashiri er nå tiltalt for terror, og vil bli stilt for en amerikansk militærdomstol. Menneskerettsdomstolen i Strasbourg ber også Romania om å søke forsikringer fra USA om at al-Nashiri ikke blir dømt til døden.

annonse

Annonse

Den andre saksøkeren er palestineren Abu Zubaydah. Han satt ifølge ECHR fanget i et hemmelig fengsel i Litauen som ble drevet av CIA fra februar 2005 til mars 2006.

Zubaydah sitter fortsatt fanget uten å være tiltalt eller dømt.

Begge mennene er innvilget 100.000 euro, nærmere én million kroner, i erstatning.

NTB-DPA

(©NTB)

[email protected]


Del saken
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
annonse

Les også: