Barn som vokser opp i Singapore, har den beste barndommen, viser en ny oppvekstindeks fra Redd Barna. Norge havner som nummer tre på lista, slått av Slovenia.
I motsatt ende av den ferske barndomsrankingen «End of childhood indeks» ligger Niger, Mali og Den sentralafrikanske republikk.
175 land er rangert etter en rekke kriterier når det gjelder barns helse, utdanning og beskyttelse, herunder tilgang til skole, ernæring, barnearbeid, barneekteskap og -graviditet og ekstrem vold.
Sammenlignet med fjorårets indeks er situasjonen for barn blitt bedre i 95 av landene. I det meste av Sør-Amerika, Russland og Asia har utviklingen gått framover.
– Dette er velkomment nytt og viser at målrettet politikk og investeringer nytter, skriver Redd Barna i rapporten.
Samtidig truer fattigdom, konflikt og diskriminering av jenter barndommen til 1,2 milliarder barn.
I rundt 40 land, først og fremst i store deler av Afrika sør for Sahara, har barnas situasjon blitt verre siden i fjor. Her har de dårligst muligheter for en barndom som ivaretar deres behov for en god følelsesmessig, sosial og fysisk utvikling.
Også i de søramerikanske landene Chile, Ecuador, Venezuela, Guatemala, Panama og Surinam er utviklingen reversert.
– Utviklingen går ikke fort nok framover, fastslår Redd Barna i rapporten.
– Indeksen dokumenterer enorme gap mellom rike og fattige land. Det haster med å få framgang for de mest sårbare barna, mener Redd Barna, som minner om at alle barn har den samme retten til liv og lykke uansett hvor i verden de er født – eller hvilket kjønn de har.
Verdens tre stormakter USA, Russland og Kina havner også langt etter vesteuropeiske land når det gjelder å sikre barna en lykkelig barndom. USA havner på 36. plass, Russland på 37., mens Kina er nummer 40 på lista.
Sverige, Finland, Irland, Nederland, Island og Italia er alle blant topp 10-landene, sammen med Sør-Korea.
Tapt barndom skyldes i stor grad fattigdom og konflikt, forhold som ofte går ekstra hardt ut over jentene, ifølge Redd Barna.
Blant annet får de mindre adgang til skole og risikerer å bli giftet bort og få barn i ung alder.
(©NTB)