Finansminister Siv Jensen (t.h.) og kulturminister Trine Skei Grande på Grünerløkka Brygghus i Oslo. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Næringsaktører og fagorganiserte er opprørt over at KrF og regjeringspartiene ikke rører sukkeravgiften i budsjettavtalen.

Direktør Petter Nome i Bryggeri- og drikkevareforeningen sier han er rystet og kaller regjeringen handlingslammet i møtet med økende grensehandel.

– Utviklingen er i ferd med å komme ut av kontroll. Etter avgiftsøkningen for brus og søtsaker 1. januar i år, har grense- og netthandel akselerert, nettopp for de produktene regjeringen ønsker vil skal konsumere mindre av, sier han.

– Både brus-, godteri og alkoholkonsumet ser ut til å øke pga. grensehandelen, fortsetter Nome.

Mulige justeringer

Som varslet på forhånd, blir ikke den omstridte økningen i sukkeravgiften endret i den borgerlige avtalen om revidert nasjonalbudsjett. Men enkelte justeringer kan komme.

Konkret skal regjeringen utrede om avgiften kan differensieres etter sukkerinnhold, slik tilfellet er i Storbritannia, Irland og Finland. Tanken er at brus med sukker skal ha høyere avgift enn sukkerfri og at omleggingen skal være provenynøytral.

Forbundsleder Jan-Egil Pedersen i NNN sier LO-forbundet har foreslått dette med differensiert avgift for mange år siden.

– Det vil imidlertid ikke hjelpe på det som er hovedproblemet, nemlig at grensehandel og netthandel har fått en formidabel økning og at regjeringen med sine voldsomme avgiftsøkninger på sjokolade og sukker undergraver norske arbeidsplasser, sier han til NTB.

Vil ta tid

Nome sier han tar det som en selvfølge at en utredning blir seriøs og grundig, og også vurderer effektene for grensehandel.

– Hvis det legges opp til at sukkerholdig brus blir vesentlig dyrere, kan det sette enda mer fart i grensehandelen, sier han.

Nome krever også at industrien får rimelig tid til omstilling og hevder differensiering tidligst kan innføres i 2021.

Også fra NHO Mat og Drikke kommer det skarpe reaksjoner.

– De fire partiene forstår ikke at det er de samlede, høye norske avgiftene som driver grensehandelen, sier administrerende direktør Petter Haas Brubakk.

– Uforutsigbarhet

Han mener budsjettprosessen bidrar til å skape en massiv uforutsigbarhet for bransjen.

– Først øker de avgiftene nærmest over natten. Etter seks måneder finner de ut at de må utrede hvordan en av disse avgiftene er innrettet. Når denne utredningen skal være ferdig og hva som deretter vil skje, er helt i det blå, sier han.

KrF ønsket primært å innføre ordinær moms på godteri og brus, men vant ikke fram med dette kravet i budsjettforhandlingene i fjor høst. I stedet valgte de borgerlige partiene altså å øke sukkeravgiften kraftig – til store protester, ikke minst internt i regjeringspartiet Frp.

– Sukkeravgiftens innretning på drikkevarer har vært en utfordring i lang tid. Derfor er jeg glad for at vi er enige om å utrede en reduksjon i sukkeravgiften slik at sukkerfri drikke blir billigere, sier KrFs finanspolitiske talsperson Kjell Ingolf Ropstad.

(©NTB)

[email protected]

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]