Sommerkos på Aker Brygge en solskinnsdag. Foto: Thomas Bjørnflaten / SCANPIX
Del saken
 • 2.8K
 •  
 •  
 •  
 •  

«Her i Norge spiser vi svin, drikker alkohol og viser ansiktet vårt,» skrev Sylvi Listhaug på sin Facebook profil for to år siden. Kritikken lot ikke vente på seg. Det ble av noen tolket som at alle i Norge var en homogen gruppe som spiste gris og drakk alkohol. Det ble gitt mindre oppmerksomhet til at utsagnet bunnet i at siden mange spiser gris og drikker alkohol i Norge, må de som skal jobbe også kunne håndtere dette uten særkrav og fritak.

Vi er inne i en tid der nordmenn kaster fra seg de varme og tunge klærne, der hud blir synlig og kroppen står i fokus. Et av de mest brukte emneknaggene på Instagram i fjor var sk17, eller sommerkroppen 2017 som det også heter. Der folk legger ut mange fine og motiverende bilder av sin kropp, mange lettkledde lekre kropper som uansett form og fasong har all grunn til å være stolte.

Det er også tid for grill, utepils og sommerflørt. Ordet våryr er ofte brukt, og nordmenn er klare for å kose seg. Noen med de de kjenner fra før, og andre noen de så vidt har møtt. Enkelte går forbi sin nabo i flere år uten å si hei, men finner mot til å bli med en tilfeldig partner hjem etter noen drinker.

Sommervarmen gir oss nok D-vitamin, og behovet for å kle oss lettere øker med gradestokken. På grillen hos ulike nordmenn stekes det svin, marinerte grønnsaker – som skylles ned med en iskald pils. Alt dette er noe mange forbinder med kos, og begrepet «kose seg» hører vi overalt.

Det er typisk norsk sommer, og den er deilig for oss som ikke er så opptatt av religiøse hindringer. Sosiale arrangementer fører gjerne til nye bekjentskaper, og lykkerusen blir en del av vår hverdag disse månedene.

Kulturkrasj

Men det er greit å merke seg at det i Norge også fins menn som trakasserer kvinner som kler seg med korte klær, og som håner og seksualiserer kvinnene ufrivillig. Ofte har disse mennene ikke hatt tilgang til lettkledde kvinnekropper før, og om sommeren blir det overdose av dette.

Disse er fra kulturer der kvinner er tildekt og nektet selvbestemmelse over egen kropp. Norske menn er oppdratt til at kropp er kropp, og at en lettkledd kvinne ikke er synonymt med en invitasjon til voldtekt.

Noen eier ikke selvkontroll, og deres kvinnesyn er barbarisk. Og så lenge vi lever i Norge bør alle kvinner her være skånet mot slike overgrep uansett hvem det kommer fra. Kvinnesynet fra Midtøsten har ingenting her å gjøre, det har heller ikke religiøse overbevisninger fra samme område.

Sylvi hadde rett i det hun skrev. I Norge spiser vi svin, drikker alkohol og koser oss med det enkelte andre kulturer anser som synd eller uetisk. Men det er jo helt greit. Enkelt er opptatt av etterlivet, mens andre av oss er opptatt av det livet vi lever nå.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 2.8K
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]