Foto: AP Photo/Gregorio Borgia
annonse

Italias nye regjering, dannet av høyrepartiet Ligaen og Femstjernersbevegelsen (M5S), ble fredag tatt i ed av president Sergio Mattarella.
De to partiene kom fram til enighet torsdag, og president Sergio Mattarella ga grønt lys til en koalisjonsregjering under ledelse av juristen Giuseppe Conte.

annonse

Økonomiprofessoren Giovanni Tria er utnevnt til finansminister, etter at Mattarella sa nei til Contes førstevalg, euromotstanderen Paolo Savona.

annonse

Savona har i stedet fått posten som europaminister i det som ofte omtales som Europas første høyrepopulistiske regjering.

Salvini og Di Maio
Ligaens leder Matteo Salvini, som blant annet har markert seg som en islam-kritiker og nasjonalist, overtar posten som innenriksminister.
Femstjernersbevegelsens leder Luigi Di Maio får posten som arbeidsminister. De to partilederne blir også begge visestatsministre under Conte.

annonse
annonse

Fem av de 18 statsrådene i den nye regjeringen er kvinner.

Valget av Conte som statsminister, var et kompromiss siden både Salvini og Di Maio gjorde krav på statsministerposten.

Ubeskrevet blad
53 år gamle Conte er et politisk ubeskrevet blad i Italia, som det er reist spørsmål ved CV-en til.
Conte har studert og forsket både ved Yale i USA, Sorbonne i Paris og Cambridge i Storbritannia, men hevder også å ha studert ved New York University, noe universitetet avviser.

Conte hevder også å ha jobbet med jusstudiene sine ved et institutt i Wien som viser seg å være en språkskole.

«Conte jukset med CV-en», slo avisen La Repubblica fast i forrige måned.

Avstemning
Selv om Italias nye regjering er tatt i ed av presidenten, gjenstår den formelle godkjenningen i nasjonalforsamlingen. Det vil først skje til uka.
Ligaen og Femstjernersbevegelsen sikret seg imidlertid flertall i nasjonalforsamlingen under valget i mars, så godkjenningen regnes som en ren formalitet.

Omstridt program

Dersom den nye regjeringen gjør som den har lovet, kan italienerne vente seg nye tider.

Til tross for at Italia har nest høyest offentlig gjeld i EU, blir det slutt på sparetiltak og økt bruk av offentlig midler, noe som skal få fart på økonomien.

Regjeringen vil også innføre flat skatt på 20 prosent og lover over 7.000 kroner i kontantstøtte til personer uten fast inntekt.

Pensjonsalderen skal senkes, flere ulovlige migranter skal kastes ut av landet og den nye regjeringen vil arbeide for å reforhandle EU-traktater, heter det videre i programmet.

NTB-DPA-AP

Google har blokkert alle annonsene på Resett.
Vi trenger din hjelp for å overleve!

kr.
Velg betalingsmetode
Personelig informasjon

Totalt bidrag: kr. 200,00 One Time

Du kan også støtte oss på Vipps nummer 124526.

Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.

SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du her.Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.