Foto: AP Photo/Gregorio Borgia
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Italias nye regjering, dannet av høyrepartiet Ligaen og Femstjernersbevegelsen (M5S), ble fredag tatt i ed av president Sergio Mattarella.
De to partiene kom fram til enighet torsdag, og president Sergio Mattarella ga grønt lys til en koalisjonsregjering under ledelse av juristen Giuseppe Conte.

Økonomiprofessoren Giovanni Tria er utnevnt til finansminister, etter at Mattarella sa nei til Contes førstevalg, euromotstanderen Paolo Savona.

Savona har i stedet fått posten som europaminister i det som ofte omtales som Europas første høyrepopulistiske regjering.

Salvini og Di Maio
Ligaens leder Matteo Salvini, som blant annet har markert seg som en islam-kritiker og nasjonalist, overtar posten som innenriksminister.
Femstjernersbevegelsens leder Luigi Di Maio får posten som arbeidsminister. De to partilederne blir også begge visestatsministre under Conte.

Fem av de 18 statsrådene i den nye regjeringen er kvinner.

Valget av Conte som statsminister, var et kompromiss siden både Salvini og Di Maio gjorde krav på statsministerposten.

Ubeskrevet blad
53 år gamle Conte er et politisk ubeskrevet blad i Italia, som det er reist spørsmål ved CV-en til.
Conte har studert og forsket både ved Yale i USA, Sorbonne i Paris og Cambridge i Storbritannia, men hevder også å ha studert ved New York University, noe universitetet avviser.

Conte hevder også å ha jobbet med jusstudiene sine ved et institutt i Wien som viser seg å være en språkskole.

«Conte jukset med CV-en», slo avisen La Repubblica fast i forrige måned.

Avstemning
Selv om Italias nye regjering er tatt i ed av presidenten, gjenstår den formelle godkjenningen i nasjonalforsamlingen. Det vil først skje til uka.
Ligaen og Femstjernersbevegelsen sikret seg imidlertid flertall i nasjonalforsamlingen under valget i mars, så godkjenningen regnes som en ren formalitet.

Omstridt program

Dersom den nye regjeringen gjør som den har lovet, kan italienerne vente seg nye tider.

Til tross for at Italia har nest høyest offentlig gjeld i EU, blir det slutt på sparetiltak og økt bruk av offentlig midler, noe som skal få fart på økonomien.

Regjeringen vil også innføre flat skatt på 20 prosent og lover over 7.000 kroner i kontantstøtte til personer uten fast inntekt.

Pensjonsalderen skal senkes, flere ulovlige migranter skal kastes ut av landet og den nye regjeringen vil arbeide for å reforhandle EU-traktater, heter det videre i programmet.

NTB-DPA-AP

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]