Med pengestøtte fra politisk hold skal stiftelsen Født fri, med Shabana Rehman Gaarder i spissen, jobbe mot æreskultur og sosial kontroll i minoritetsmiljøer.
Født fri ble etablert i november i 2017, og fredag var det duket for den offisielle åpningen av stiftelsen som er et nettverk mot æreskultur og sosial kontroll i minoritetsmiljøer.
Shabana Rehman Gaarder er daglig leder, og selv om stiftelsen er ny, er kampen gammel. Rehman Gaarder har lenge aktivt bidratt i samfunnsdebatten om negativ sosial kontroll. 41-åringen begynte å engasjere seg som 19-åring.
– Jeg har lenge drevet sivil aktivisme på egen hånd, i likhet med mange modige stemmer der ute. Nå kan vi gi aktivistene en organisasjon, sier hun.
5 millioner fra statsbudsjettet
Med på åpningen var kulturminister Trine Skei Grande (V) og partikollega Abid Raja, som langt på vei har hatt en finger med i spillet for å gjøre stiftelsen til en realitet. Etter et ønske om å starte et prosjekt om kvinner og likestilling tok de kontakt med Shabana Rehman Gaarder, som viste seg å allerede være i gang med å starte et nettverk med mål om å bekjempe sosial kontroll.
Stiftelsen har fått bevilget 5 millioner kroner i statsbudsjettet. Det er første gang en organisasjon som ikke har søkt om penger, får det bevilget. Grande mener politikere må tørre å satse og gjøre ting annerledes.
– Vi var lei av å bare sende sms og si bra jobbet, stå på, ikke bry deg om kommentarfeltet. Det er det som har vært støtteapparatet. Vi ville organisere sms-ene til et fysisk sted der du kan få backing og lære hvordan man kan stå i det, sier statsråden.
De to politikerne understreker at stiftelsen er uavhengig og på ingen måte tilknyttet Venstre, og de gir Rehman Gaarder mye av æren for at Født fri har blitt til.
– Shabana og flere med henne har på hver sin front kjempet alene. De har på en måte vært fritidsaktivister på heltid. Vi ville gi dem et hjem, og samle kreftene. Det har Shabana virkelig klart, sier Raja.
Polarisert debatt
Det er nå seks prosjekter på gang hos stiftelsen, som blant annet jobber for å hindre fremmedgjøring og at unge blir en del av gjengmiljøer, og viser hvordan man kan komme seg ut av et liv under sosial kontroll. Rehman Gaarder nevner foredrag på skoler, opprettelsen av en nettavis, og å skape en møteplass for kvinner som eksempler på konkrete tiltak.
Positiv aktivisme er et begrep som går igjen hos Rehman Gaarder Hun vil at stiftelsen skal vise at det kan gå bra å bryte ut og vil ta definisjonsmakten over begrepet sosial kontroll. Men hun er forberedt på å møte motstand.
– Det er en polarisert debatt vi skal inn i. Det er mange som vil ha definisjonsretten til begrepet, både på ytre høyre og venstre. Det blir stormer. Men vi vet hvordan vi reiser oss opp igjen.
(©NTB)