Foto: REUTERS/Sergio Perez
annonse

Mistillitsforslaget mot Mariano Rajoy fikk flertall blant de 350 representantene i nasjonalforsamlingen. Han går dermed av som spansk statsminister.
180 av representantene i nasjonalforsamlingen stemte for mistillit, mens 169 representanter stemte mot. Én representant avsto fra å stemme.

annonse

Det er ventet at sosialistenes leder, Pedro Sanchez, blir ny statsminister. Etter mistillitsvotumet gikk Rajoy bort til Sanchez og håndhilste på sin politiske rival.

annonse

Rajoy innrømmet nederlag kort tid før mistillitsvotumet fant sted, og han meddelte at det for ham var en «ære» å tjene Spania.

Korrupsjonsskandale
Sanchez sto i spissen for mistillitsforslaget mot statsminister Mariano Rajoy og hans borgerlige regjering.
Bakgrunnen for mistillitsforslaget mot Rajoy er at 29 medlemmer av høyrepartiet Partido Popular (PP) nylig ble dømt i en korrupsjonssak, blant dem partisekretæren.

annonse
annonse

PP er også dømt til å betale tilbake 2,4 millioner kroner som urettmessig har funnet veien til partikassa.

Rajoys arv
Rajoy og Partido Popular har hatt makten i Spania siden 2011 og har lyktes med å styre landet ut av den verste økonomiske krisen på flere tiår. Det har skjedd gjennom knallharde sparetiltak, noe som har gått ut over Rajoys popularitet.

Den økonomiske veksten i Spania var i fjor på 3,1 prosent, men landet har fortsatt eurosonens nest høyeste arbeidsledighet, bare forbigått av Hellas.

Ledigheten var ved utgangen av mars på 16,7 prosent, en økning fra årsskiftet da den var på 16,5 prosent.

63-årige Rajoy går inn i historien som den første spanske statsministeren som må gå av på grunn av mistillit siden demokratiet ble gjeninnført etter diktatoren Francisco Francos fall i 1975.

Det er fremmet tre mistillitsforslag i nasjonalforsamlingen siden 1975, det siste mot Rajoy i 2017, men ingen av dem har fått flertall.

Google har blokkert alle annonsene på Resett.
Vi trenger din hjelp for å overleve!

kr.
Velg betalingsmetode
Personelig informasjon

Totalt bidrag: kr. 200,00 One Time

Du kan også støtte oss på Vipps nummer 124526.

Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.

SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du her.Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.