Den spanske sosialistlederen Pedro Sanchez taler i nasjonalforsamlingen i Madrid torsdag. Får mistillitsforslaget mot statsminister Mariano Rajoy flertall, kan han bli landets nye statsminister. Foto: Francisco Seco / AP / NTB scanpix

Sanchez, som motstanderne kritiserer for å være en politisk opportunist, står i spissen for mistillitsforslaget mot statsminister Mariano Rajoy og hans borgerlige regjering.

Bakgrunnen for mistilliten er en stor korrupsjonsskandale som Rajoy anklages for å være innblandet i.

Sanchez har de siste dagene ikke spart på kruttet når det gjelder omtalen av Rajoy.

– Din isolasjon, Rajoy, er gravskriften for en politisk æra – din – som allerede er over. Du er fra fortiden. Dette landet er i ferd med å gå videre og Spania må se mot framtiden uten frykt, sa Sanchez i nasjonalforsamlingen torsdag.

– Skjebnebestemt

Sosialistpartiet har lenge hatt en beskjeden rolle i den politiske debatten. Nå er det skjebnen som har fått Sanchez og sosialistene til igjen å spille en sentral rolle, mener professor ved Madrids autonome universitet, Fernando Vallespin.

Men han mener Sanchez spiller et høyt spill.

– Sanchez er en dristig politiker, men ikke spesielt reflektert, og han tenker mest på kort sikt, sier Vallespin.

Med kun 84 av i alt 350 plasser i nasjonalforsamlingen, har han vært nødt til å søke støtte hos venstreorienterte Podemos, katalanske separatister og baskiske nasjonalister for å sikre flertall for mistillitsforslaget.

Et «Frankenstein-flertall», mener Rajoys parti PP.

Velstående familie

For ikke å gå på en smell i neste valg, vil trolig Sanchez forsøke å få gjennom noen populære politiske forslag, mener forskningsleder Antonio Barroso ved Teneo Intelligence.

Sanchez er født i 1972 og vokste opp i en velstående familie i Madrid. Han har master i statsvitenskap fra Université libre i Brussel. Men politikk har alltid vært hans store lidenskap.

I 2015 ledet han Sosialistpartiet fram til andreplassen i valget, og han forsøkte også å danne regjering sammen med det liberale partiet Ciudadanos da PP ikke greide å stable en flertallsregjering på beina.

I nyvalget året etter gjorde imidlertid sosialistene sitt dårligste valg siden diktatoren Francisco Franco døde i 1975. Sanchez fikk skylden for nederlaget og ble kastet som partileder, men etter et knapt år var han overraskende tilbake i sjefsstolen takket være partiaktivister.

NTB-AFP

(©NTB)

[email protected]