Den spanske sosialistlederen Pedro Sanchez taler i nasjonalforsamlingen i Madrid torsdag. Får mistillitsforslaget mot statsminister Mariano Rajoy flertall, kan han bli landets nye statsminister. Foto: Francisco Seco / AP / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Sanchez, som motstanderne kritiserer for å være en politisk opportunist, står i spissen for mistillitsforslaget mot statsminister Mariano Rajoy og hans borgerlige regjering.

Bakgrunnen for mistilliten er en stor korrupsjonsskandale som Rajoy anklages for å være innblandet i.

Sanchez har de siste dagene ikke spart på kruttet når det gjelder omtalen av Rajoy.

– Din isolasjon, Rajoy, er gravskriften for en politisk æra – din – som allerede er over. Du er fra fortiden. Dette landet er i ferd med å gå videre og Spania må se mot framtiden uten frykt, sa Sanchez i nasjonalforsamlingen torsdag.

– Skjebnebestemt

Sosialistpartiet har lenge hatt en beskjeden rolle i den politiske debatten. Nå er det skjebnen som har fått Sanchez og sosialistene til igjen å spille en sentral rolle, mener professor ved Madrids autonome universitet, Fernando Vallespin.

Men han mener Sanchez spiller et høyt spill.

– Sanchez er en dristig politiker, men ikke spesielt reflektert, og han tenker mest på kort sikt, sier Vallespin.

Med kun 84 av i alt 350 plasser i nasjonalforsamlingen, har han vært nødt til å søke støtte hos venstreorienterte Podemos, katalanske separatister og baskiske nasjonalister for å sikre flertall for mistillitsforslaget.

Et «Frankenstein-flertall», mener Rajoys parti PP.

Velstående familie

For ikke å gå på en smell i neste valg, vil trolig Sanchez forsøke å få gjennom noen populære politiske forslag, mener forskningsleder Antonio Barroso ved Teneo Intelligence.

Sanchez er født i 1972 og vokste opp i en velstående familie i Madrid. Han har master i statsvitenskap fra Université libre i Brussel. Men politikk har alltid vært hans store lidenskap.

I 2015 ledet han Sosialistpartiet fram til andreplassen i valget, og han forsøkte også å danne regjering sammen med det liberale partiet Ciudadanos da PP ikke greide å stable en flertallsregjering på beina.

I nyvalget året etter gjorde imidlertid sosialistene sitt dårligste valg siden diktatoren Francisco Franco døde i 1975. Sanchez fikk skylden for nederlaget og ble kastet som partileder, men etter et knapt år var han overraskende tilbake i sjefsstolen takket være partiaktivister.

NTB-AFP

(©NTB)

[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]