Torgeir Knag Fylkesnes (Sv) i stortingets spørretime. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
annonse

Flertallet av partiene i næringskomiteen på Stortinget vil utrede om oppdrettsnæringen bør beskattes. SV mener prosessen er en trenering kommunene vil tape på.

Et flertall sammensatt av Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre, Kristelig Folkeparti og Arbeiderpartiet er enige om at det bør lages en utredning som ser på ulike former for beskatning av havbruksnæringen. Dette kan for eksempel dreie seg om en grunnrentebeskatning, skriver Høyre i en pressemelding fredag formiddag.

– Forslaget er i tråd med næringens ønsker og vil gi en grundig utredning av skattesystemet for næringen. For oss er det viktig at vi ivaretar konkurransedyktighet og forutsigbarhet, og at oppdrettskommunene kan sikres stabile inntekter, sier representantene bak flertallsforslaget.

annonse

Det var opprinnelig et forslag fra SV som utløste prosessen med å utrede spørsmålet om beskatning av oppdrettsnæringen. Partiet er imidlertid ikke en del av enigheten som fredag ble lagt fram. De mener derimot at nedsettelsen av et utvalg er et knefall for oppdrettsnæringen som vil trenere prosessen med beskatning, på bekostning av kommunene der virksomhetene holder til.

– Vi hadde her en historisk mulighet til å sikre kommunenes rettferdige rett til en andel av verdiskapinga av oppdrettsvirksomheten som skjer i kommunene, men med en ny utredning med et så vidt mandat er sjansen stor for at kommunene står igjen med ingenting, sier næringspolitisk talsperson Torgeir Knag Fylkesnes i SV.

Fylkesnes mener Arbeiderpartiet og KrF svikter en enighet fra i fjor der det var flertall om at det skulle innføres en avgift.

– Mens oppdrettsnæringa tjener milliarder, sliter mange kystkommuner med økonomien. Vår frykt er at oppdrettsnæringa fortsatt får superprofitt på norske ressurser uten at fellesskapet får mer, sier Fylkesnes.

(©NTB)

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]