Torgeir Knag Fylkesnes (Sv) i stortingets spørretime. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
annonse

Flertallet av partiene i næringskomiteen på Stortinget vil utrede om oppdrettsnæringen bør beskattes. SV mener prosessen er en trenering kommunene vil tape på.

annonse

Et flertall sammensatt av Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre, Kristelig Folkeparti og Arbeiderpartiet er enige om at det bør lages en utredning som ser på ulike former for beskatning av havbruksnæringen. Dette kan for eksempel dreie seg om en grunnrentebeskatning, skriver Høyre i en pressemelding fredag formiddag.

annonse
Reklame fra Resett butikken

– Forslaget er i tråd med næringens ønsker og vil gi en grundig utredning av skattesystemet for næringen. For oss er det viktig at vi ivaretar konkurransedyktighet og forutsigbarhet, og at oppdrettskommunene kan sikres stabile inntekter, sier representantene bak flertallsforslaget.

Det var opprinnelig et forslag fra SV som utløste prosessen med å utrede spørsmålet om beskatning av oppdrettsnæringen. Partiet er imidlertid ikke en del av enigheten som fredag ble lagt fram. De mener derimot at nedsettelsen av et utvalg er et knefall for oppdrettsnæringen som vil trenere prosessen med beskatning, på bekostning av kommunene der virksomhetene holder til.

annonse
Reklame

– Vi hadde her en historisk mulighet til å sikre kommunenes rettferdige rett til en andel av verdiskapinga av oppdrettsvirksomheten som skjer i kommunene, men med en ny utredning med et så vidt mandat er sjansen stor for at kommunene står igjen med ingenting, sier næringspolitisk talsperson Torgeir Knag Fylkesnes i SV.

Fylkesnes mener Arbeiderpartiet og KrF svikter en enighet fra i fjor der det var flertall om at det skulle innføres en avgift.

– Mens oppdrettsnæringa tjener milliarder, sliter mange kystkommuner med økonomien. Vår frykt er at oppdrettsnæringa fortsatt får superprofitt på norske ressurser uten at fellesskapet får mer, sier Fylkesnes.

(©NTB)

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du ved å trykke her.


Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.