Stjørdal 20170116. En 747 fly med tre hundre soldater fra det amerikanske marinekorpset (USMC) landet mandag på Værnes. De utgjør første kontingent av Marines Rotational Force Europe (MRF-E) som skal forlegges hos HV-12 i Værnes garnison. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
Del saken
 • 39
 •  
 •  
 •  
 •  

Det vurderes om det amerikanske marinekorpset får samle sin europeiske øvingsaktivitet på Værnes. SV ber forsvarsministeren snarest om å orientere Stortinget.

– Vi er glade for å ha dere her. Det er viktig at dere trener og øver sammen med våre styrker, og vi håper å ha et svar til dere i løpet av kort tid, sa statssekretær Tone Skogen (H) til oberst Doug Bruun torsdag, skriver Adresseavisen.

Bruun er sjef for den amerikanske rotasjonsstyrken på Værnes og møtte torsdag Skogen og Høyre-representantene Guro Angell Gimse og Elin Agdestein.

Bruun opplyser at det fra amerikansk hold er ønskelig at til sammen cirka 650 marinesoldater blir stasjonert på Værnes.

– Norsk politikk er soleklar

Nyheten vekker harme hos SV, som ser dette som fast stasjonering av amerikanske soldater på norsk jord og et klart brudd på norsk politikk.

– Norsk politikk er soleklar, vi skal ikke ha fast stasjonerte utenlandske styrker på norsk jord. US Marines har nå vært her i snart to år, de får stadig lov til å være her lenger og US Marines vil nå utvide styrkene. Det er vanskelig å argumentere for at det ikke er en fast stasjonert styrke. Dermed er dette et brudd på norsk politikk, sier SV-representant Lars Haltbrekken til NTB.

Den amerikanske treningsvirksomheten i Norge er underlagt ledelsen for rotasjonsstyrken ved Svartehavet i Romania hvor marinekorpsets hovedbase for øvingsvirksomhet i Europa ligger. Det er denne virksomheten marinekorpset ønsker å samle på Værnes.

En bataljonsstridsgruppe på i overkant av 300 mann er i dag stasjonert på Værnes. Den første kontingenten kom i januar 2017, mens soldatene som er på Værnes nå, er den tredje rotasjonen.

Sak til Stortinget

– Vi forventer at forsvarsministeren snarest kommer til Stortinget med en sak dersom de nå planlegger å gi grønt lys til å doble de amerikanske styrkene på Værnes. Det kan ikke skje på samme måte som sist da utvidelsen ble orientert om i et lukket møte helt på tampen av stortingssesjonen, sier Haltbrekken.

Statssekretær Tone Skogen ønsker imidlertid ikke å gå nærmere inn på når en avklaring kan foreligge, eller om den skal behandles politisk før eller etter sommeren.

– Det blir i første rekke opp til regjeringen å behandle saken. Deretter informeres nok Stortinget, sier hun.

Værnes skal for øvrig være base for 3.500 amerikanske soldater i forbindelse med øvelsen Trident Juncture i høst. Øvelsen starter i oktober, og totalt skal om lagt 10.000 amerikanske marinesoldater delta.

(©NTB)

[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 39
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]