President Donald Trump speaks during a bill signing ceremony for the "Right to Try" act in the South Court Auditorium on the White House campus, Wednesday, May 30, 2018, in Washington. (AP Photo/Evan Vucci)
Del saken
 • 4
 •  
 •  
 •  
 •  

Frankrikes president og Tysklands statsminister kaller tiltaket ulovlig, Canada kaller det en fornærmelse mot en nær alliert, partifeller av Trump i Kongressen sier tollen er idioti, og Norges utenriksminister er bekymret.

Men Trump svarer på kritikken med at USA altfor lenge er blitt utnyttet av andre. I en skarp respons til Canadas statsminister Justin Trudeau sier han at tiden for dette er forbi.

Tollsatsene på 25 prosent på import av stål og 10 prosent på aluminium trådte i kraft for Norges del allerede 23. mars. EU, Canada og Mexico fikk midlertidig unntak fra ekstratollen, men unntaket utløper ved midnatt i Washington, klokken 6 fredag norsk tid.

– Jeg er bekymret over at USA nå trapper ytterligere opp proteksjonistiske tiltak i handelspolitikken, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

EU, Japan og andre handelspartnere av USA svarer med å gå til tvistesak mot USA i Verdens handelsorganisasjon WTO. Frykten øker for en ødeleggende handelskrig, og børsene både i New York, Europa og Japan reagerte med nedgang.

Kritikk fra G7

USAs finansminister Steven Mnuchin måtte innstille seg på å få kraftig kjeft da han torsdag skulle møte de andre finansministrene i G7-landene i Whistler i Canada.

– Jeg kommer til å uttrykke veldig klart vår uenighet, og jeg forventer at våre øvrige allierte uttrykker seg på samme måte, sa Canadas finansminister Bill Morneau.

Frankrikes president Emmanuel Macron, som har anstrengt seg for å ha et godt forhold til Trump, ringte til Det hvite hus og sa direkte til Trump at tollen er ulovlig, og at EU vil svare på en fast og forholdsmessig måte.

Trudeau uttrykte seg like klart. Han sier tollen er fullstendig uakseptabel, og at det er en fornærmelse mot en nær alliert å bruke nasjonal sikkerhet som begrunnelse.

Amerikanske produkter rammes

Canada varslet at de svarer med høye tollsatser på en rekke amerikanske produkter, fra whisky og appelsinjus til stål og aluminium, til en verdi av drøyt 100 milliarder kroner, omtrent tilsvarende det Canada vil tape på den amerikanske tollen.

EU har også varslet mottiltak og sier at en komplett liste over amerikanske varer som rammes, skal foreligge mot slutten av juni. Blant disse produktene er sigaretter, bourbon, peanøttsmør og motorsykler.

Tidligere på dagen svarte Mexico med egen toll på en lang rekke amerikanske varer, deriblant druer, epler, svinekjøtt, ost, stål og lamper.

Advarer mot opptrapping

Samme dag som USA trappet opp tollen, advarte USAs handelsminister Wilbur Ross EU mot å treffe mottiltak. Han sa at det er unionen som da ville være ansvarlig for en opptrapping.

– Vi ønsker ikke å starte en handelskrig. Hvis det skjer en opptrapping, skjer det fordi EU har besluttet å svare, sier Ross i et intervju med den franske avisen Le Figaro.

Men Trumps ekstratoll møter liten forståelse også blant Trumps og Ross’ egne partifeller i Kongressen. Den mektigste republikaneren i Kongressen, lederen for Representantenes hus Paul Ryan, er uenig.

– Dette rammer våre allierte når vi i stedet burde samarbeide med dem mot den urettferdige handelspraksisen til land som Kina, sa han.

Hans kollega, den til tider Trump-kritiske republikaneren Ben Sasse, brukte sterkere ord.

– Dette er idiotisk. Man behandler ikke sine allierte på samme måte som sine motstandere, sa han og la til at det var nettopp omfattende proteksjonisme som bidro til å utløse den store depresjonen i 30-årene, var hans mening.

NTB-AP-AFP

(©NTB)

[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 4
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]