Illustrasjonsfoto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Del saken
 • 59
 •  
 •  
 •  
 •  

En ny Kripos-gruppe med ansiktseksperter skal avsløre passjuks. I tillegg skal passbildene dine tas på en ny måte.

– Dette er et kvantesprang for ID-kontrollen i Norge. Vi mennesker tror vi er ganske gode på å vurdere ansikter, men all forskning viser det motsatte, sier seniorrådgiver Frøy Løvåsdal i Politidirektoratet til VG.

Når du bestiller nytt pass, kjøres bildene først gjennom det automatiserte ansiktsgjenkjenningssystemet. Hvis søket ikke greier å konkludere, eller det er tvil, skal bildene sendes til den nye ekspertgruppen på Kripos.

Politiet har tidligere uttalt at det avsløres for lite ID-juks i Norge, og at det er for enkelt å jukse med identitet. Det kan nå endre seg.

– Hvis jeg for eksempel finner passet ditt, eller annen type ID-dokument som tilhører deg, og prøver å skaffe nytt pass med ditt navn, vil det bli vanskelig. Ved bruk av ansiktsgjenkjenningsprogrammet vil man se at dette trolig ikke er deg, sier Løvåsdal.

(©NTB)

[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 59
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]