USAs forsvarsminister Jim Mattis talte i Singapore lørdag. Foto: Yong Teck Lim / AP / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

– Kinas politikk i Sør-Kinahavet står i sterk kontrast til løftet om åpenhet rundt vår strategi. Det får en til å stille spørsmål rundt Kinas større mål, sa Mattis på den regionale forsvarskonferansen Shangri-La i Singapore lørdag.

Slike uttalelser er uansvarlige og kan ikke aksepteres, svarer den kinesiske generalen He Lei, som også er på toppmøtet i Singapore.

Mattis mener Kinas militære oppbygging har til hensikt å skremme og tvinge nabolandene, men påpekte at Kina selv benekter påstanden.

Bombefly

Forsvarsministeren viste blant annet til utplasseringen av missilsystemer og elektroniske støysendere i Sør-Kinahavet, hvor Kina har bygd kunstige øyer og andre maritime anlegg. Kina har også landet langtrekkende bombefly på Woody-øya i Paracel-øygruppa.

Kina gjør krav på 90 prosent av Sør-Kinahavet, inkludert farvann som hører til territorialfarvannene til Filippinene, Vietnam og andre land rundt Sør-Kinahavet. Kineserne bygger baser og anlegg på øyer og skjær som de andre landene gjør krav på.

«Fredelig hensikt»

Kineserne fastholder at de bare har fredelige hensikter i Sør-Kinahavet, og forklarer sine aktiviteter med behovet for å beskytte økonomiske interesser og egne borgere.

– Hensikten er å unngå å bli invadert av andre. Så lenge det er på ditt eget territorium, kan du sette ut både hæren og våpen, sa general Hu få timer etter Mattis’ tale.

USAs første svar på opprustningen i regionen var ifølge Mattis å trekke Kinas invitasjon til en internasjonal marineøvelse i sommer. Dersom Kina ikke finner en måte å samarbeide med de andre landene i regionen på, advarer amerikaneren om større konsekvenser.

NTB-DPA-AFP

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]