Blomster er satt frem til Coop Obs på Sørlandssenteret i Kristiansand. Der en 17 år gammel jente døde av skadene etter knivstikking og en annen 23 år gammel kvinne er alvorlig skadet. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Svikt i helsevesenet i tiden før en 15-åring knivstakk og drepte 17 år gamle Mari Skuland på Sørlandssenteret i fjor, kan bli sentral når saken starter mandag.
Den nå 17 år gamle jenta møter i retten tiltalt for drap og drapsforsøk. Etter en svært turbulent periode gikk den da 15 år gamle jenta inn på Coop Obs på Sørlandssenteret i Kristiansand 26. juli i fjor. Der tok hun en kokkekniv fra hyllene som hun brukte til å drepe 17 år gamle Marie Skuland, som var sommervikar i butikken. Hun knivstakk også en 24-åring og påførte henne kritiske skader.

I månedene før drapet sto den drapstiltalte jenta for flere alvorlige hendelser med hærverk, utagering og trusler mot ansatte på ulike institusjoner, ifølge en rapport fra Fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder. Den utagerende oppførselen eskalerte i tiden fram mot drapet.

Flyttet 17 ganger
Jenta ble flyttet mellom en rekke ulike institusjoner, og fikk ifølge rapporten ikke forsvarlig hjelp og behandling av verken av barnevernstjenesten eller helsevesenet. Både barnevernstjenesten og Sørlandet sykehus har vedgått og beklaget svikt.
– Under etterforskningen er det blitt innhentet informasjon om hvordan den tiltalte har hatt det tidligere. Blant annet er det laget en rapport. Den har forsvarer bedt om at skal bli framlagt. Fylkeslegen i Agder skal også vitne, og rapporten vil bli belyst, sier statsadvokat og aktor i saken Jan Tallaksen til NTB.

Den 90 sider lange rapporten viser at jenta flyttet 17 ganger i løpet av året før drapet. Statsadvokaten sier at behandlingen hun har fått kan bli relevant for hvilken straff jenta får.

– I denne saken er det også et barn som er tiltalt. Hun var 15 år gammel da dette skjedde. Det vil også ha stor betydning for straffutmålingen, sier han.

Kjent tilregnelig
Til sammen skal rundt 20 vitner forklare seg under saken, som starter med at kvinnen som ble kritisk skadd forklarer seg.
– Etterforskningen har i første rekke dreid seg om å klarlegge hva som har skjedd. Hun ble pågrepet ganske raskt, og det er gjort tekniske og rettspsykiatriske undersøkelser. I tillegg er det gjort mange vitneavhør, sier Tallaksen.

Det er ikke tatt forbehold om overføring til psykisk helsevern i tiltalen, noe som betyr at tiltalte er kjent tilregnelig. Statsadvokaten utelukker imidlertid ikke at dette kan dukke opp som et tema under rettssaken, men vil foreløpig ikke gå ytterligere inn på dette.

I tillegg til de sakkyndige psykiaterne skal også flere ansatte i barnevernet, helsevesenet og kriminalomsorgen vitne under saken.

Foruten hendelsene på Sørlandssenteret, inneholder tiltalen mot 17-åringen en rekke tilfeller av trusler og hærverk i tiden før.

– Hun har erkjent straffskyld for grov kroppsskade. Hun er tiltalt for drap og forsøk på drap. Det vil jo bli forskjell i straff avhengig av hva hun blir dømt for, sier Tallaksen.

Fornærmedes familie gruer seg
Forsvarer Hege Aarli Klem har tidligere forklart til Fædrelandsvennen hvorfor jenta ikke erkjenner straffskyld for drap og drapsforsøk:
– Det henger sammen med at hun mener hun ikke har hatt drapsforsett. Hun har ikke stukket for å drepe.

Ifølge avisen vil mor, far og søster til drepte Marie Skuland være til stede når forhandlingene starter mandag, og de gruer seg.

– Familien har hatt et fryktelig tøft år, det å vente på at saken kommer opp i retten gjør det ikke lettere, sier familiens bistandsadvokat Åse Johnsen Drabløs til Fædrelandsvennen.

– Sånn sett ser de fram til at saken nå skal behandles, men de gruer seg likevel til å være i samme rom og se personen som tok livet av Marie.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]